Компанија из Емирата и званично власник 68 одсто "Београда на води"

Компанија "Белгрејд вотерфронт кепитал инвестментс" са седиштем у Абу Дабију званично је постала власник 68 одсто предузећа "Београд на води" уплатом 22.000 евра капитала, показују подаци Агенције за привредне регистре Србије.

Како се наводи у одлуци о повећању капитала предузећа "Београд на води", које ће реализовати пројекат изградње три милијарде евра вредног стамбено-пословног комплекса уз београдску обалу Саве, Република Србија је власник 32 одсто тог предузећа, са милион динара уписаног капитала, наводи Танјуг.

Одлуку о повећању капитала донета је 28. јула, а објављена је на сајту Агенције у понедељак, 10. августа.

Премијер Србије Александар Вучић најавио је крајем јула да ће изградња пројекта "Београд на води" почети између 15. и 20. септембра ове године.

Према ранијим информацијама, компанија "Игл хилс"  из Уједињених Арапских Емирата обезбедиће 300 милиона евра за финансирање пројекта "Београд на води" на основу уговору са Владом Србије о заједничком улагању у тај пројекат, који је потписан крајем априла 2015. године.

"Игл хилс", као власник компаније "Белгрејд вотерфронт кепитал инвестментс", 150 милиона евра обезбедиће у форми капитала, а додатних 150 милиона кроз зајам у форми позајмице оснивача.

Приликом потписивања уговора објављено је и да ће "Игл хилс" додатно одобрити Србији зајам од 90 милиона евра за пресељење железничких објеката из Савског амфитеатра, као и 40 милиона евра за завршетак експропријације земљишта.

Предвиђено је да пројекат траје максимално 30 година, од чега половина мора бити завршена у првих 20 година.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 12. авг 2015, 13:46) - anonymous [нерегистровани]

68

Sta tacno znaci da je firma iz Emirata vlasnik Beograda na vodi neverovatnih 68%. Sta je ostalo drzavi Srbiji od najveceg poduhvata? Mnogo obaveza i sica od dobiti.

(среда, 12. авг 2015, 13:17) - L53 [нерегистровани]

zasto

Zasto se nije pokusalo i sa Kineskim investitorima i izvodjacima imajuci u vidu najbrzi sistem gradnje na svetu a istog ili mozda boljeg kvaliteta....30 godina.....koliko samo promena vlada i koliko nepoznanica...