Фицо: Словачка никада неће прихватити избеглице

Словачка никада неће прихватити избеглице, јер их сматра ирационалним и опасним, каже премијер те земље Роберт Фицо.

"Никад. Чак и ако останемо сами. Ми њих сматрамо ирационалним, опасним и они никада неће никога спасити нити ишта решити", рекао је Фицо у одговору на обавезујуће квоте избеглица које предлаже ЕУ, преноси Танјуг.

Оптужио је моћне западне чланице Уније, на челу с Немачком, да прете и уцењују Словачку и мање посткомунистичке чланице које су одбиле те квоте.

"Ако неко мисли да ће на нас деловати такво 'Бу-бу-бу!', љуто се вара", рекао је Фицо о идеји да се чланице ЕУ које одбију квоте, казне одузимањем средстава из еврофондова.

Фицо каже да су Чешка и Словачка спремне да за избеглице из Сирије направе безбедни коридор преко своје територије, уколико Немачка која их позива, намерава заиста и да их прими.

"Ако их та земља позива, ми смо једноставно спремни да направимо такав коридор да то не угрози безбедност Словака, а да мигранти могу да оду директном трасом у земљу која их зове", истакао је Фицо.

Фицо је на заједничкој конференцији за новинаре с министром унутрашњих послова Робертом Калињаком рекао да ће до тада Словачка стриктно, по прописима, поступати на својим границама и територији према избеглицама и мигрантима.

"Свако ко нелегално пређе наше границе - биће ухапшен", навео је Фицо.

Министар Калињак је додао да ће се кријумчарима избеглица судити, док ће нелегални мигранти бити притворени, као што се увек ради с људима ухваћеним у покушају да илегално уђу у неку земљу.

"Сами морају да одлуче каква ће бити њихова судбина", казао је Калињак.

Министар је изјавио да је Словачка надзор границе с Мађарском пооштрила још пре три месеца, а проћле ноћи задржала 37 људи, махом из Сирије и тројицу кријумчара. 

Истовремено, чешки премијер Богхуслав Соботка предлаже ванредни самит ЕУ, сматрајући непримереним да се о "таквим стварима" одлучује на нивоу министара ЕУ.

Словачка, Чешка, Пољска и Мађарска чврсто се противе обавезујућим квотама за избеглице, које долазе у Европу из Азије, са Блиског истока и Афирке у потрази за азилом.

број коментара 0 Пошаљи коментар