Амбасада Велике Британије поново отворена у Техерану

Амбасада Велике Британије поново је отворена у Техерану, што се оцењује као историјски корак у одмрзавању односа између Ирана и Запада.

Поновном отварању амбасаде присуствовао је британски министар спољних послова Филип Хамонд, који је прогласио Амбасаду отвореном пошто је подигао заставу у башти резиденције из 19. века у Техерану, после четири године пошто су демонстранти упали у здање, када је амбасада затворена, пренела је агенција Ројтерс.

"Поновно отварање наше амбасаде представља кључни корак у побољшању билатералних односа. Првобитно, желимо да се осигура да је нуклеарни споразум успех, укључујући подстицање трговине и инвестиција када су санкције укинуте", рекао је Хамонд, јавља Би-Би-Си, преноси Танјуг.

На челу британске амбасаде у Техерану биће отправник послова Аџај Шарма, али се према најави британског министра очекује прелазак на пуни ниво представљања - на нивоу амбасадора у наредним месецима.

Заменик иранског министра иностраних послова Маџид Такт-е-Раванчи изјавио је за иранску државну телевизију дан раније да ће Амбасада Ирана у Лондону поново бити отворена у исто време када и британска у Техерану и да ће бити представљене на нивоу отправника послова, додаје АП.

број коментара 0 Пошаљи коментар