Сећање на "Кристалну ноћ"

Широм света обележава се Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма као сећање на "Кристалну ноћ" када је 1938. године извршен велики прогон Јевреја у нацистичкој Немачкој. У Пољској млади уклањали неофашистичке графите а у Немачкој и Аустрији одржавају се манифестације током целог викенда.

Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма облележава се широм света, као сећање на "Кристалну ноћ", када је 1938. године извршен велики прогон Јевреја у нацистичкој Немачкој. 

Дан почетка страдања Јевреја у Другом светском рату, у Пољској су обележили млади тако што су по улицама уклањали неофашистичке и антисемитске графите.

У Варшави је одржан марш против национализма и фашизма. Више хиљада учесника окупило се испред универзитета и кренуло према тргу одакле су некад Јевреје транспортовали у злогласни логор смрти Треблинка.

У Берлину, грађани су чистили месингане плоче на калдрми, постављене на местима где су у ноћи погрома фашисти убијали јевреје. Више од пет хиљада плочица налази се и испред кућа из којих су Јевреји одведени на стратишта. Поворку кроз град предводио је градоначелник Берлина.

Церемоније сећања на страдања током Кристалне ноћи одржаваће се током викенда у Бечу и другим европским градовима.

У Србији је тај догађај обележен централном манифестацијом и концертом у Задужбини Илије М. Коларца. Манифестацији је присуствовао и премијер Србије Ивица Дачић који се обратио присутнима.

Насиље које се догодило на немачким улицама и трговима 9. новембра 1938. године означило је почетак државно организованог, правно легитимисаног и јавно подржаног прогона Јевреја који је завршен убиством шест милиона недужних мушкараца, жена и деце.

Тај догађај, познат као "Кристална ноћ", сматра се симболичним почетком холокауста и обележава се као Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма.

У "Кристалној ноћи" или, како се још назива - Ноћи погрома - немачки нацисти су разорили, уништили и опљачкали безбројне јеврејске радње, предузећа и институције. Између осталог запаљено је више од 1000 синагога, потпуно је разорено више од 7.000 јеврејских предузећа, као и бројни јеврејски домови, болнице, школе и друге институције.

Током необузданог насиља које је уживало широку подршку свих сегмената нацистичких власти, али и обичних грађана, убијена је најмање 91 особа јеврејског порекла, а око 30.000 је одведено у концентрационе логоре.

Према анкети коју је објавила ЕУ, више од три четвртине Јевреја у Европи сматра да је антисемитизам у порасту у њиховим земљама, нарочито на интернету.

У оквиру анкете испитано је 5.847 Јевреја у осам западноевропских земаља - Белгији, Француској, Немачкој, Мађарској, Италији, Летонији, Шведској и Британији.

Такође, студија коју је у Бечу представила Агенција ЕУ за основна права (ФРА), показала је да је за већину Јевреја који живе у ЕУ, антисемитизам и даље велик и значајан проблем.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(недеља, 10. нов 2013, 06:49) - anonymous [нерегистровани]

Подршка јеврејима!

Живим у једном украјинском граду у Буковини који су баш они учинили да буде таквим какав јесте.... али њих више у њему нема ....

(недеља, 10. нов 2013, 01:43) - anonymous [нерегистровани]

covek

Velika patnja Jevreja mnogi narodi se nikada ne bi oporavili, ali oni su posebni. Podrska svim Jevrejima.

(недеља, 10. нов 2013, 00:31) - :-| [нерегистровани]

9 novembar

9 novembar je dan borbe potiv fašizma koji je nastao iz demagogije da su fašisti i nacisti direktni potomci antičkih Rimljana i nije povezano ni sa čim drugim, što jasno govori da su i fašizam i nacizam demagogije osnovane na istorijskom revizionizmu!

(субота, 09. нов 2013, 23:46) - anonymous [нерегистровани]

Objektivan

Zasto niko ne spominje patnje nemackog naroda pre Drugog svetskog rata,odatle proizilazi bes i mrznja nemackog naroda prema ostalim narodima u evropi,mozda ponajvise prema francuskom.Da se razumemo,ne opravdavam zlocine.

(субота, 09. нов 2013, 20:29) - Воронцов [нерегистровани]

Пример моћи идеологије зла

Ово је пример шта је могла да учини једна идеологија зла идеологија немачких Национал - социјалиста предвођених Хитлером. Злочинци су осудили јеврејски народ на смрт без суда и било какве кривице. Ко им је год дошао руке убили су га од детета до старца. Нема Европа чиме да се поноси јер Аушвиц је радио тако рећи јуче. А Немци су данас силни као да њихови сународници нису чинили такве страшне злочине, они данас говоре о правди и другим народима држе предавања о понашању. Ревизија историје Другог светског рата на делу је у многим земљама Европе, подижу се споменици сарадницима Хитлера, рехабилитују се злочинци. Дакле све више сећања на жртве постају само формализам, а идеологије зла и њихови протагонисти поново дижу глас.

(субота, 09. нов 2013, 19:22) - anonymous [нерегистровани]

borba protiv

Nazalost veliki incidenti u Stockolm danas.Nacisti napali,samo ne znam sta zele da dokazu? Omladina/narod, pa to je uzasno sta se sve radi! Neshvatljivo je 1939-45,kao i sve ostalo!

(субота, 09. нов 2013, 18:02) - anonymous [нерегистровани]

Restitucija

Kako Nemacka misli da nadoknadi zivote miliona pobijenih Rusa, Jevreja i Srba.Zar postoji mogucnost takve nadoknade i kako se ta nadoknada treba zvati i kolika bi ona bila ako moze to da se izrazi kroz neki broj.

(субота, 09. нов 2013, 17:29) - anonymous [нерегистровани]

Pogrom

Hitler ih je mrzeo jer su Jevreji najsposobniji narod, dakle, sposobniji i od Nemaca sto on nije mogao da podnese. Drzali su nemacku privredu kao sto to i uostalom cine i citavom Svetu danas. Mogu neki da pricaju sta hoce ali Jevreju upravljaju citavim Svetu upravo zbog svoje sposobnosti. Jeste, reci ce neki, to rade samo parama. Da, ali odakle im pare? Treba biti tiliko sposobvan i stvoriti ih. Ko je drugima kriv sto nisu razradili sistem u kome ce svaki pojedinac da realizuje pocetni kapital dobijen od maticnog udruzenja i tako stvori sopstvenu imperiju koja se dalje siri i obrce milijarde dolara.

(субота, 09. нов 2013, 16:51) - anonymous [нерегистровани]

a rusi?

Najviše je stradalo Rusa i to 25 miliona

(субота, 09. нов 2013, 16:26) - anonymous [нерегистровани]

Covece

Uz svo duzno postovanje za druge narode koji su stradali u Drugom Svetskom ratu, ali covece ovo je secanje na Jevreje. Nista drugo. Nikakvi sarkasticni komentari nisu potrebni.

Poz. od Jevrejina