Најсиромашнији председник на свету

Председник Уругваја Хозе Мухика важи за најскромнијег председника на свету, пошто користи 10 одсто плате, а остало даје у добротворне сврхе. Од плате која је 12.500 долара, задржава 1.250, што му је донело надимак "најсиромашнији председник на свету".

Седамдесетседмогодишњи атеиста, председник Урагваја Хозе Мухика важи за најскромнијег председник на свету. Он од своје плате, која износи 12.500 долара, са себе задржава 1.250 долара, све остало даје у добротворне сврхе и то му је донело надимак "најсиромашнији председник на свету".

Мухика за себе задржава само 1.250 долара док остатак новца пребацује на рачун организације која помаже мала предузећа и невладине организације које раде на изградњи стамбених објеката за сиромашне.

"Задовољан сам овим износом јер у Уругвају многи живе с много мање", каже Мухика који је и своју супругу замолио да учини исто.

Уругвајски председник и његова супруга живе на фарми у Монтевидеу, а његов највећи "удар" на државни буџет била је куповина "бубе" фабрике "Фолксваген" у вредности од 1.945 долара.

Мухика председничку палату користи само за састанке и сусрете с државницима, али током хладних дана тамо бораве бескућници и њихове породице, преносе агенције.

Под његовим вођством Уругвај има најмању стопу корупције у Јужној Америци, а Мухика тврди да га не занимају невероватни износи и бројни банкарски рачуни, јер оно највредније што има не може се купити новцем. Реч је о његовом псу Мануели.

Мухика се може похвалити чињеницом да је Уругвај трећи по развијености на континенту и једна је ретких држава које су успеле да избегну рецесију и задрже позитивну стопу раста.

Ове године, Мухика је одлучио да крене у легализацију контролисане продаје марихуане под контролом државе, како би борба против злочина у вези са трговином дроге била ефикаснија, а рекао је да ће исто тражити од светских вођа.

Мухика није једини председник који је донирао своју плату у добротворне сврхе. То су чинили и Џон Кенеди и Херберт Хувер.

број коментара 85 Пошаљи коментар
(понедељак, 02. мар 2015, 22:28) - anonymous [нерегистровани]

Covek

je ziva legenda,neverovatan covek mogao je da ima sve sto pozeli kao Predsednik Urugvaja a on je ostao skroman covek iz naroda,ovo je jedini covek sto ja znam koga moc i politika nisu iskvarili,kada bi ovakvi vodili svet nikada rata ne bi bilo.

(понедељак, 02. мар 2015, 21:24) - Gastarbeiter,penzioner! [нерегистровани]

Krcmiti siromastvo nije neki uspeh!

Nemacka je zakon,stalno kazem sebi!

(понедељак, 02. мар 2015, 21:02) - vukas70 [нерегистровани]

hoze muhido

narod koji ima takvog coveka kao sto je hoze muhido je duhovno bogat.treba uciti od takvog coveka u svakom pogledu.

(понедељак, 13. мај 2013, 12:52) - Milica [нерегистровани]

.......

Pravo bogatstvo nije u parama, nazalost, vecina to ne moze da oseti.

(субота, 16. феб 2013, 10:38) - anonymous [нерегистровани]

Kad bi bilo

postati Najplemenitiji kao Najsiromasniji .

(субота, 16. феб 2013, 10:25) - macaue [нерегистровани]

pitanje

Zašto "najsiromašniji" kad može biti najplemenitiji čovek na svetu?

(петак, 02. нов 2012, 14:54) - Dragana [нерегистровани]

drzavnik velikog srca

Skromnost je vrlina,a ovaj covek je primer kako drzavnici treba da se odnose prema svome narodu,svakako da deluje u njihovom interesu,ocigledno je da mir i zadovoljstvo njegovog naroda predstavljaju njegovo najvece bogatstvo!

(четвртак, 01. нов 2012, 07:39) - anonymous [нерегистровани]

mi smo i tu bolji

kod nas je narod najsiromašniji na svetu!

(четвртак, 01. нов 2012, 00:21) - Jaki [нерегистровани]

Za svaku pohvalu

Nazalost nema Nobelove nagrade za humanost. Steta, jer Muhika je prvi zasluzuje !

(четвртак, 01. нов 2012, 00:04) - anonymous [нерегистровани]

Kada bismo

imali ovakvog predsednika lako bi svi Srbi postali skromni. Ovako to ostaje većina, a manjina pljačka li pljačka tu većinu. Živeo Muhika! Urugvaj treba da bude ponosan na svog predsednika. Hvala Urugvaju što priznaje celovitu Srbiju!