Церска битка понос Србије

Централна државна церемонија обележавања 100. годишњице Церске битке одржана у спомен-комплексу у Текеришу код Лознице. Овде је Србија нашла свој понос и стекла своје име, на месту где смо и ми настали, бранећи себе, своју слободу и своју земљу, поручио је премијер Вучић обраћајући се присутнима.

Крај споменика јунацима Церске битке у Текеришу положени су ловорови венци и одате највише државне и војне почасти, а председник Владе Србије Александар Вучић обратио се присутнима.

Вучић је рекао да је на Церу, тамо где је српска војска остварила прву победу у Првом светском рату, српски народ постао слободна и поштовања вредна нација.

"Овде је Србија нашла свој понос и стекла своје име, на месту где смо и ми настали, бранећи себе, своју слободу, бранећи своју земљу", поручио је премијер.

Према његовим речима, тада су у Србију веровали сви који су веровали у слободу. За такву Србију су се, истиче, борили и Чеси и Словаци, и многи други. 

Из те вере и пожртвованости, истиче премијер, настала је држава у којој савремено покољење има обавезу да гради оно што је настало на жртви предака.

"Из тог сна имамо дужност да на исти начин радимо за Србију, дужност да са истом вером са којом су они гинули за Србију, ми за Србију живимо, дужност да не дозволимо да на овом тлу никне било каква творевина осим наше лепе Србије", поручио је Вучић.

Премијер је нагласио да је време да од земље за коју је вредело умрети направимо земљу за коју вреди живети.

"Име за које се гинуло, за које смо победили мора поново да постане наш циљ, сан и завет. Зато морамо да обећамо прецима да ћемо остварити њихов сан и да нам неће бити тешко да живимо и радимо за нашу Србију, да је подигнемо и изградимо, и вратимо је тамо где јој је место", рекао је Вучић.  

"То је наш главни посао и хајде да га урадимо. Сто година је прошло и сад је право време. Убеђен да можемо, немам шта друго да вам кажем осим две речи и тражим да је понављате са истом вером коју су имали они над чијим костима данас стојимо: Живела Србија", рекао је премијер.

Истиче да је време да земљи поново дамо "бар део онога што су јој дали они који су јој дали све".

"Време је да престанемо да кукамо и да се жалимо, да се потрудимо за нашу Србију. Време је за нашу жртву и наш напор", поручио је Вучић. 

"Србија ће наставити да побеђује" 

Премијер Вучић је захвалио аустријском амбасадору "што је показао колико је велики његов народ" и што је дошао у Текериш, и додао да је Србија почела да слави своје победе.

"Много смо времена потрошили на погрешне одлуке, режиме и ратове, али вратили смо се и спремни смо да освојимо свој Текериш и Цер. Србија ће наставити да слави своје победе и наставиће да побеђује у будућности. Живела Србија! До коначне победе", нагласио је Вучић.

Како је објаснио, Србија данас, као и у Првом светском рату, припада Европи, али не окреће леђа ни Русима, које су, како је рекао, сви заборавили и против којих су сви данас.

"Ми смо на европском путу, али леђа Србин пријатељу у невољи никад није окретао", поручио је Вучић.

Премијер Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик претходно су положили ловоров венац на Споменик палим војницима, а потом су се уписали у спомен-књигу.

То су учинили и изасланици председника Србије, министар одбране, начелник Генералштаба Војске Србије и чланови диломатског кора.

Пошту српским јунацима одао је и градоначелник Београда Синиша Мали. Мали је новинарима рекао да је то још једна прилика да се сетимо свих који су погинули у Првом светском рату.

Почетак церемоније огласио је трубач Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије, а верски обред служиo je патријарх српски Иринеј.

Државној церемонији присуствовали су бројни министри, чланови дипломатског кора и представници Војске Србије, Српке православне цркве и локалних власти.

У организацији Министарства одбране и Војске Србије приказује се и документарни филм са отварања Споменика церским јунацима, а приређена је и музејска поставка. 

Организатор свечаности је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Влада Републике Србије. 

Српска војска поразила је у августу 1914. године, под командом генерала Степе Степановића, далеко надмоћнију аустроугарску војску изазвавши шок и неверицу у Бечу и Берлину, али и одушевљење међу савезницима.

Широм Европе, тада се пронео глас да је "малена" Србија успела да порази аустроугарске трупе, што је повећало углед наше земље.

Тешко исцрпљена у балканским ратовима, против Турске и Бугарске, које је успешно добила по цену великих жртава, изморена и неконсолидована мала Србија је нападнута од Аустроугарске с нескривеном намером да буде потпуно уништена.

Ударни део Церске битке одиграо се у ноћи 15. на 16. августа 1914. године, а битка је окончана као прва велика савезничка победа у Првом светском рату, коју је извојевала српска војска.

Уследило је повлачење 21. Аустроугарске дивизије, потом Осмог корпуса, да би у крајњем Пета армија аустроугарске војске одступила назад преко Дрине.

Када је церска операција окончана 24. августа, од око 200.000 аустроугарских војника, колико је провалило у Србију, у њој није остао ниједан, изузев 4.500 заробљеника.

Током крвавих борби, губици аустроугарских трупа достигли су 27.000, док је из строја избачено око 16.500 српских војника, од чега 2.107 погинулих.

Гоњењем непријатеља до Дрине и завршним борбама код Шапца, 21–24. августа 1914. године, окончана је церска операција.

Као последица успешног командовања и одлучне победе, генерал Степа Степановић добио је чин војводе.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(среда, 20. авг 2014, 05:53) - ][ [нерегистровани]

][

Е,то је Србија!


(среда, 20. авг 2014, 05:06) - anonymous [нерегистровани]

Униформе

Зашто Српска Војска и даље ноди Титове Униформе......

(уторак, 19. авг 2014, 21:31) - Ljuba Zvezdarac [нерегистровани]

Slava im !

Fala Bogu da smo ovde svi jedinstveni! Dostojanstveno obeležen dan pobede u Cerskoj bitci pre 100 godina. Sve pohvale za ovu jezgrovitu i sažetu reportažu.

(уторак, 19. авг 2014, 19:19) - Mirce [нерегистровани]

Veliki dan za Srbiju

Ovo je jedan od najvecih trenutaka u nasoj izuzetno bogatoj istoriji i prva saveznicka pobeda u prvom svetskom ratu kojom su hrabri srpski ratnici iznenadili i zadivili svet.

(уторак, 19. авг 2014, 19:17) - SofijaS [нерегистровани]

Svetinja koju branis

Srbija je ponosna na svoju bogatu istoriju. Nasi hrabri predci su nam pokazali da je drzava na prvom mestu i da sa velikom sloznoscu mozemo pobediti velike izazove koji su pred nama.

(уторак, 19. авг 2014, 18:48) - anonymous [нерегистровани]

divan dan

prisustvovala sam stogodisnjici obelezavanja Cerske bitke u Tekerisu, sve je bilo na vrhunskom nivou. Sve pohvale i za voditelja RTS-a Vladu Jelica! Pozdrav iz Loznice

(уторак, 19. авг 2014, 17:21) - Filip [нерегистровани]

dug

Naši dedovi su umirali za ovu zemlju. Mislim da je došlo vreme da im se odužimo i da punom parom krenemo da gradimo ovu našu zemlju Srbiju.

(уторак, 19. авг 2014, 15:53) - Nikolaj Drugi Romanov [нерегистровани]

Pre sto godina da se ne zaboravi !

Sve dok postoji i najmanja nada da se izbegne krvoproliće, svi naši napori biće usmereni ka tom cilju; ali uprkos našoj žarkoj želji nismo imali uspeha. Možete biti uvereni, Visočanstvo, da Rusija ni u kom slučaju nece ostati ravnodusna prema sudbini Srbije.

(уторак, 19. авг 2014, 15:02) - anonymous [нерегистровани]

ратни циљеви србије у првом светском рату

Ратни циљеви Србије у Првом светском рату били су одбрана независности Србије и стварање Југославије. То се може прочитати у свим нашим државним документима из тог периода. И не треба се стидети ни једног од та два циља. Оба су била праведна и племенита. Слава свим страдалима за нашу земљу и народ, кад год да су пали!

(уторак, 19. авг 2014, 14:45) - anonymous [нерегистровани]

македонски амбасадор

А где је македонски амбасадор? И Македонци су се борили у редовима српске војске у Првом светском рату. Зар се тако поштују страдали преци?