Данас је Ђурђевдан

Српска православна црква и верници данас славe Светог Георгија, једног од девет великомученика и првих страдалника за хришћанску веру. Према народним обичајима, Ђурђевдан је празник који се односи на здравље укућана, удају и женидбу младих, плодност стоке и добре усеве.

Празник Светог Георгија, једног од девет великомученика и првих страдалника за хришћанску веру, обележава се у свим храмовима Српске православне цркве и једна је од најчешћих слава православних Срба. Његова светост патријарх Иринеј служио је литургију у храму Светог Ђорђа на Бежанијској коси у Београду.

Ђурђевдан се у народу сматра за границу између зиме и лета, празник који се односи на здравље укућана, удају и женидбу младих, плодност стоке и добре усеве.

Црква на овај дан обележава погубљење Светог Георгија, које се десило 23. априла 303. године.

Ђурђевдан је празник који се односи на народне обичаје, од којих је главни плетење венаца од биља, умивање биљем, купање на реци.

Један од народних обичаја је и да увече, уочи Ђурђевдана, неко од укућана накида зелених гранчица у најближој шуми и њима окити врата и прозоре на кући и осталим зградама, и капије. То се чини да би година и дом били берићетни, "да буде здравља, плода и рода у дому, пољу, тору и обору".

Понегде је обичај да се зеленилом кити на сам Ђурђевдан пре зоре, одлази у природу на "ђурђевдански уранак", на неко згодно место у шуми које се изабере, на пропланку или поред реке.

На ђурђевданским уранцима млади се опасују врбовим прућем - "да буду напредни као врба", ките здравцем - "да буду здрави као здравац", копривом "да коприва опече болести са њим" и селеном - "да им душа мирише као селен".

Свети Георгије убива аждаху

Славни светитељ родио се у кући богатих родитеља у Кападокији. Кад му је отац пострадао као хришћанин, мајка се преселила у Палестину, где је дечак одрастао.

Већ у двадесетој години доспео је до чина трибуна у служби цара Диоклецијана. У то време цар је започео велики прогон хришћана, а млади Ђорђе је ступио пред цара и одважно рекао да је и он хришћанин. Тиме је започело његово страдање за веру.

Тамница, окови, крваве ране по целом телу и сва друга страшна мучења нису поколебали младића. Он се непрестано молио Богу и Бог га је исцељивао и спасавао смрти на велико дивљење народа. Када је Ђорђе молитвом васкрсао једног мртваца, многи су примили веру Христову, а међу њима је била и царева жена Александра.

Цар је најзад одлучио да Ђорђа и своју жену осуди на смрт сечењем главе. Царица је издахнула на стратишту пре погубљења, а Свети Ђорђе посечен је 303. године.

Свети Георгије се на иконама представља у војводском оделу, на коњу, са којег копљем пробада страшну аждају. Нешто даље од њега, стоји једна жена у господском оделу (вероватно царица Александра). Аждаја на икони представља многобожачку силу која је "прождирала" бројне невине хришћане.

Свети Георгије ју је, по веровању, победио и својом мученичком смрћу задао смртни ударац "незнабоштву".

Под победом коју је Свети Георгије однео над аждајом вероватно се мисли на заустављање прогона хришћана који је спроводио цар Константин.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 06. мај 2014, 10:56) - Maja [нерегистровани]

Re: Jarilo

Pagansko božanstvo Jarila, kao "bića topline i strasti", gubi na značaju pred pojavom Hrista Spasitelja, Sina Božijeg, jer se nijedno "božanstvo" ne može uporediti sa Njegovom veličinom i Ljubavlju prema ljudskom rodu.
Slavljenjem Hrista, mi takođe upućujemo molitve i hvale svetim mučenicima koji su, čista srca i čiste vere u Jedinoga Boga, postradali za Istinu.
Srećna Slava svima, nek je na zdravlje i spasenje!

(уторак, 06. мај 2014, 10:44) - anonymous [нерегистровани]

Slava

SREĆAN DJURDJEVDAN!

(уторак, 06. мај 2014, 10:21) - Stockholm [нерегистровани]

Danas je Djurdjevdan

Srecna Slava svima koji slave Djurdjevdan.

(уторак, 06. мај 2014, 09:38) - Ђурађ [нерегистровани]

Јарило

Код старих словена се на овај дан одавала почаст богу Јарилу, који је био бог топлине и страсти. Сви српски обичаји имају традицију од више хиљада година, само су имена божанстава или светаца прилагођени разним утицајима, као и хришћанству.

(уторак, 06. мај 2014, 09:34) - anonymousmikos [нерегистровани]

Sveti Djordje

SRETNA SLAVA ,Svima koji Slave...