Столтенберг: Бомбардовање није било уперено против народа

НАТО интервенција 1999. године није била уперена против народа у Југославији, већ је њена улога била да заштити цивиле у ширем региону, оцењује у писаном интервјуу за Танјуг генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг. У бомбардовању, током кога су разарани војни и цивилни циљеви у тадашњој СР Југославији, учествовало је 19 земаља Алијансе и трајало је 78 дана.

"Не смемо никада да заборавимо прошлост, али можемо да идемо даље и то је оно што НАТО и Србија данас раде као партнери", истиче Столтенберг.

Поводом 20 година од бомбардовања СР Југославије, први човек Северноатлантске алијансе каже да врло добро зна да је НАТО и даље споран у деловима српског друштва.

"Сећања на ваздушну интервенцију 1999. године су и даље врло болна за многе, поготово оне који су изгубили своје вољене. Ја сам изразио саучешће породицама и свима који су током те интервенције изгубили некога, на обе стране у конфликту", наводи Јенс Столтенберг.

На питање како данас гледа на ту интервенцију, поготово на чињеницу да је до ње дошло без сагласности Савета безбедности УН, генерални секретар НАТО-а каже да је Алијанса у марту 1999. године покренула Операцију здружених снага како би зауставила хуманитарну катастрофу која се тада одвијала на Косову.

Столтенберг подсећа да је та одлука донета након више од годину дана, како каже, борби на Косову и након више неуспешних покушаја УН и Контакт групе, чији је члан била и Русија, да нађе мирно и дипломатско решење за конфликт.

Према његовим речима, до краја 1998. године Милошевићеве снаге су протерале више од 300.000 косовских Албанаца, а Савет безбедности УН је више пута упозоравао на кршење људских права на Косову и чињеницу да пораст броја избеглих постаје претња за међународни мир и безбедност.

"У светлу ове кризе, коришћење силе од стране НАТО-а је било и потребно и легитимно. Циљ је био да се заустави војна акција и репресија против цивила на Косову, да се избеглима омогући повратак, а хуманитарним организацијама приступ. Операција је постигла свој циљ", сматра Столтенберг.

Кфор – гарант безбедности 

Он додаје да је НАТО након повлачења југословенске војске, прекида насиља и повратка избеглих покренуо Мисију за одржање мира, под мандатом УН, Кфор, која је, тврди, до данас гарант слободе кретања и безбедности свих заједница на Косову, укључујући и Србе.

"До данас, Кфор остаје основни гарант стабилности на Косову и у ширем региону. Мисија буквално спасава животе", поручује Столтенберг и наводи пример бебе којој је Кфор 2016. године спасао живот тако што ју је пребацио у српску болницу на лечење.

"Никада не смемо заборавити прошлост, али можемо да идемо даље. То је оно што НАТО и Србија раде у свом партнерству идући ка конструктивном односу који је од заједничке користи. Србија је јасно ставила до знања да не жели да буде члан НАТО-а и ми то у потпуности поштујемо", наглашава Столтенберг.

Он истиче да политика неутралности за коју се определила Србија није била сметња да НАТО и Србија буду блиски партнери.

Први човек Алијансе при томе подсећа на велики број својих посета Србији претходних година, укључујући и присуство на највећој вежби у области управљања последицама ванредних ситуација "Србија 2018", која је, како каже, била од користи и НАТО савезницима и Србији у повећању оспособљености за одбрану у случају природних катастрофа.

"Ми такође подржавамо Србију у развоју њених безбедносних снага и институција, што укључује и НАТО тренинге за обучавање српске војске за учешће у међународним мировним мисијама", подсећа Столтенберг и наводи да НАТО помаже Србији и у безбедном одлагању вишка муниције.

Сарадња у науци и медицини 

Како каже, за те намене су чланице Алијансе до сада издвојиле четири милиона евра, а 200 тона муниције је безбедно уништено. Истовремено српски научници и истраживачи раде и развијају своје пријекте кроз НАТО-ов Програм за науку и мир, наводи и додаје да, са друге стране, Србија доприноси НАТО-у у обуци војних медицинских служби у Ираку као и у успостављању стабилности на Блиском истоку.

"Све су то конкретни примери практичне сарадње која дориноси и НАТО-у и Србији и ширем региону. То показује и да НАТО може да има јаке односе са партнерима као што су Србија, Аустрија, Финска или Шведска, а које нису чланице Алијансе", каже Столтенберг.

На питање Танјуга како види свој лични допринос односима Србије и НАТО-а, некадашњи премијер Норвешке и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг наглашава да је везан за Србију и да јој жели успех.

"Ја имам јаку личну везу са Србијом. Ту сам провео део свог детињства и стекао многе добре пријатеље и успомене. За мене је увек задовољство да се вратим у Београд", наводи Столтенберг.

Он каже да је задовољан чињеницом да су НАТО и Србија последњих година ојачали своје партнерство, што је, према његовим речима, добитна комбинација за обе стране и показатељ да се може превазићи заједничка тешка прошлост.

"Ја желим да Србија успе на путу који је изабрала за себе и радим на заједничкој добробити Србије и НАТО-а, заснованој на односима који су прихватљиви за вашу земљу и нашу Алијансу", закључио је Столтенберг.

Агенција Танјуг наводи да је питање – да ли би данас могла бити донета одлука о бомбардовању без одлуке СБ УН, и да ли би он урадио исто што и његов претходник Хавијер Солана пре 20 година – остало без одговора, јер је још током договора о интервјуу одбачено као хипотетичко.

број коментара 111 Пошаљи коментар
(среда, 27. мар 2019, 14:48) - anonymous [нерегистровани]

Bombardovanje

Vecito ista prica o proterivanju albanaca u 1998. nista od toga nije istina.

(среда, 27. мар 2019, 08:22) - R. Zivkovic.Rottredam [нерегистровани]

Stoltenbeg

Da li se seca cija ga je majka na Dedinju gajila srpska ili Norveska?da li se seca kada je prohodao ili su mu mozda rekli sa cijom se decom kada je prohodao igrao?Da odgovorim igrao se i rastao sa srpskom decom ako je gospodin zaboravio.I tako nam danas vraca.N

(среда, 27. мар 2019, 07:54) - Dule [нерегистровани]

Beskonačno licemerje

Nije bombardovanje protiv naroda,ali je narod ubijan.

(среда, 27. мар 2019, 07:19) - Dragutin [нерегистровани]

Siromasna zamlja zasluzuje osiromaseni uranijum

Ako je to istina, zasto su bombe kojima ste nas gadjali bile kasetne ili one sa osiromasenim uranijumom.

(среда, 27. мар 2019, 07:07) - anonymous [нерегистровани]

Setimo se NATO snimaka

Vraća se kućama neposlušna kolona Albanaca na traktorima. '' Ovo su civili ne tenkovi!''. ''To be vaš cilj. Ispunite zadatak''. Civilni voz na mostu. ''Ovde je voz''. ''To je vaš cilj. Ispunite zadatak''. Za jedno su optužili JA da je granatirala civile. Za drugo su rekli da je kolateralna šteta. E, to vam je humanitarno bombardovanje NATO pakta. Čisto zversko iz življavanje radi imperialističkog interesa

(среда, 27. мар 2019, 06:50) - anonymous [нерегистровани]

Nista novo

Oni nikada krivi sram vas bilo nikada oprostiti ni zaboraviti.Ostavite nas na miru dovoljno ste nas ponizavali .

(среда, 27. мар 2019, 06:26) - anonymous [нерегистровани]

NATO propaganda

Još jedna laž u nizu od strane nato-a koji nastavlja antisrpsku propagandu :( Nato-u su teroristi postali pešadija :( u svim agresijama u svetu :( avganistan,BiH,Srbija sa KiM,libija,Sirija,Irak.Amerika i nato gde vrše agresiju tu stvaraju,naoružavaju i obučavaju teroriste za svoju pešadiju kršeći međunarodno pravo,protivno demokratiji i zdravom razumu :(NATO produkt jedino su teroristi koji sa nato vrše koordinisane zločine :(

(среда, 27. мар 2019, 06:03) - anonymous [нерегистровани]

Zorana

Polako ce oni izmanipulisati nas da udjemo u nato
Zivi bili pa videli

(среда, 27. мар 2019, 06:00) - anonymous [нерегистровани]

Opasni su

Čemu uporne laži?

(среда, 27. мар 2019, 05:52) - MILORAD KOSTADINOVIC [нерегистровани]

Bando

Nije mi jasno zar stvarno mislite da Srbija moze da proguta te sve vase lazi i gluposti.Bombardovanje nije bilo upereno protiv naroda!!!Zato ste bombardovali osiromasenim uranijumom koji ce nam ostati u nasledju sledecih hiljada i hiljada godina. Pa da li bi bacili atomsku bombu da je cilj bio narod?Ono, nije da nemate iskustva sa genocidom, od Hirosime i Nagasakija, preko Libije i Iraka pa sve do Sirije.Samo ovo uveravanje sa vase strane dovoljno je da nikada ne pomislimo ne da udjemo u NATO, nego da postanemo vasi partneri u bilo kom smislu reci.Neka ste prokleti do kraja sveta.