Без злоупотребе религијских појмова

Ватикан упозорава Израел да не може користити библијске и теолошке концепте како би оправдао своје територијалне претензије. Бискупи с Блиског истока изразили наду за постизање мирног решења између Израела и Палестинаца.

Израел не може користити библијски концепт обећане земље или изабраног народа да би оправдао своје територијалне претензије и изградњу нових јеврејских насеља у Јерусалиму, саопштио је Ватикан.

У завршној поруци након двонедељних састанака бискупи с Блиског истока изразили су наду у решење и мир између Израела и Палестинаца.

Бискупи су изразили забринутост због "једностраних иницијатива које могу да измене демографску равнотежу" у тренутку када је Израел обновио изградњу у јеврејским насељима на окупираној Западној обали, након истека десетомесечног мораторијума.

Ројтерс је подсетио да опасност представља и најављена изградња 238 домава за Јевреје у источном, махом арапском Јерусалиму, што је наишло на осуду Палестинаца и светских лидера.

Због таквих потеза недавно обновљени директни мировни преговори су у застоју. У одвојеном делу докумената Ватикан се осврнуо на Јевреје који користе Библију да оправдају насељавање Западне обале освојене у рату 1967. године.

"Прибегавање теолошким и библијским позицијама које користе реч Бога да погрешно оправдају неправде није прихватљиво", наведено је у документу.

Злоупотреба библијских термина

Многи јеврејски насељеници и израелски десничари тврде да је Западна обала односно Јудеја и Самарија (библијско име тог подручја) богом дана земља односно део историјског, древног Израела.

Надбискуп Сирил Салим Бутрос рекао је на конфенрцији за новинаре да "нема више изабраног народа" и да хришћани не могу говорити о обећаној земљи за јеврејски народ, јер су "сви мушкарци и жене свих земаља постали изабрани народ".

"Концепт обећане земље не може се користити као основа за оправдање повратка Јевреја у Израел и расељавање Палестинаца", рекао је Бутрос.

Портпарол израелског Министраства спољних послова Јигал Палмор је нагласио да су теолошки неспоразуми око интерпретација светих текстова нестали још у Средњем веку и да није мудро обнављати их.

Ватикан наглашава да Јерусалим има посебан статус који одражава његов одређени карактер као града који је свет за три монотеистичне религије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије