Нобел за мир кинеском дисиденту

Кинески дисидент Лиу Сиаобо, који је прошле године осуђен на 11 година затвора због "противдржавних активности", добитник је Нобелове награде за мир. Кина оштро критиковала одлуку Нобеловог комитета.

Добитник Нобелове награде за мир је кинески дисидент Лију Сјаобо, осуђен у Кини на затворску казну због активности против државе. Нобелов комитет га је одабрао, како је речено у образложењу, као симбол кинеске борбе за људска права.

Нобелов комитет је свестан да је направио контроверзан потез, јер је Пекинг упозорио Комитет да крши принципе награде за мир и угрожава кинеско-норвешке односе.

Није тајна, кажу у Ослу, да Кина већ годинама упозорава да би додела награде за мир неком кинеском дисиденту изазвала негативне реакције. Упркос томе, Нобелов комитет одлучио се за педесетчетворогодишњег професора и песника, осуђеног на једанаест година затвора због нарушавања поретка.

"Норвешки Нобелов комитет додељује награду за мир Лију Сјаобоу за његову дугу и ненасилну борбу за људска права у Кини. Лију је постао најистакнутији симбол те борбе", рекао је Торбјорн Јагланд из Норвешког Нобеловог комитета.

Како је образложено, Лију је учествовао у протестима на тргу Тјенанмен, а прошле године осуђен је због објављивања Повеље о људским правима којом се тражи радикална друштвена реформа.

Агенције јављају да се у Кини није чуло образложење Нобеловог комитета, јер је прекинут директан пренос на страним телевизијским мрежама које се тамо могу пратити.

Кинеске власти сматрају да је избор добитника ругање са наградом за мир, јер је противречан њеним циљевима. Упозориле су да је награђивање осуђеног криминалца мешање у унутрашње ствари Кине.

"Тај човек је осуђен, јер је прекршио закон. Нобел је у тестаменту тражио да се награди онај ко доприноси пријатељским односима међу нацијама, помаже разоружање и промовише мир у свету. Кинески устав и закони штите грађанска права у слободи изражавања", рекао је портпарол Министарства спољних послова Кине Ђијанг Ју.

Норвешка је, са исте адресе, упозорена да нарушава односе са Кином са којом тренутно преговара о трговинском споразуму. Званични Осло каже да је Нобелов комитет независно тело на који влада нема утицај.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара