Одмрзавање односа Москве и Вашингтона

Председник Сједињених Држава Барак Обама наставио радну посету Москви, разговором са премијером Русије Владимиром Путином. Иако се не слажу око бројних питања, Русија и САД имају прилику да се односи две земље поправе, изјавио Обама.

Другог дана посете Русији амерички председник Барак Обама је разговарао са руским премијером Владимиром Путином и поново се састао са председником Дмитријем Медведевом.

Амерички председник Барак Обама и руски премијер Владимир Путин оценили су да су бољи односи две земље могући.

Обама је указао да са са Путином не слаже око свега, али да имају изврсну прилику да односе две земље поставе на много боље основе.

"Сматрамо да постоји одлична прилика да се америчко-руски односи поставе на много чвршћу основу. Можда се на крају нећемо сложити о свему, али мислим да може превладати тон међусобног поштовања и дијалога, што ће служити америчком и руском народу", рекао је амерички председник, и додао да је премијер Путин урадио изванредан посао као председник и премијер Русије.

"Свестан сам не само изузетног посла који сте урадили за руски народ као председник већ и на својој актуелној позицији премијера", рекао је Обама.

Владимир Путин је истакао да је Русија од почетка наде за боље односе са САД везивала за Обаму.

"Историја односа Русије и САД зна за различите околности и догађаје. Било је периода када су наши односи цветали као и оних када је владала суморна атмосфера и долазило до стагнације. За ваше име везујемо све наше наде да ће доћи до унапређења односа наше две земље" рекао је руски премијер.

Током поподнева амерички председник поново је разговарао са председником Дмитријем Медведевим, а састао се и са бившим совјетским лидером Михаилом Горбачовим. Предвиђено је да се Обама у току дана састане још и са представницима пословних кругова и цивилног друштва.

Потписан споразум о нуклеарном наоружању

На почетку дводневног руско-америчког самита у Кремљу, председници Медведев и Обама потписали су документ о раду на новом споразуму о контроли нуклеарног наоружања.

Москва је такође одобрила коришћење свог ваздушног простора за транспорт америчке војске у Авганистан.

Да је на помолу ново отопљавање односа Москве и Вашингтона било је јасно већ после првог дана руско-америчког састанка.

После вишечасовних разговора у Кремљу, договорен је прелиминарни споразум о обостраном смањењу нуклеарног наоружања, који ће бити потписан до краја године, када истиче важење постојећег документа СТАРТ1.

Споразум предвиђа да за седам година број нуклеарних бојевих глава буде смањен на 1500 до 1675, а носача ракета на 500 до 1100.

Обама је уверен да је са Москвом могућ договор око антиракетног штита, али разлике у вези с Грузијом остају, јер Вашингтон подржава суверенитет и територијални интегритет те земље. Новинаре је занимало и ко, по мишљењу америчког председника, стварно управља Русијом.

"Председник Медведев је председник, премијер Путин је премијер. Мој интерес је да сарађујем пре свега са Медведевим као својим колегом, али и са Путином и другим утицајним факторима у руском друштву", рекао је Обама.

Међутим, неколико минута касније, уследио је лапсус.

"Верујем да када будем разговарао са председником, пардон, премијером Путином, да ће рећи исто то", рекао је Обама.

На крају првог дана руско-америчког самита, председник Медведев са супругом Светланом приредио је у својој резиденцији у Горком, недалеко од Москве, свечану вечеру за први пар Сједињених Америчких Држава.

Обама обећао укидање амандмана "Џексон-Веник"

Амерички председник Барак Обама ће настојати да се укине тзв. Џексон-Веников амандман, који ограничава трговину са Русијом, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.

"Председник Обама сматра да је то проблем америчке стране. Амерички председник свестан је неумесности америчке стране по том питању и дао је уверавања да ће укидање амандмана бити један од приоритета његове администрације", рекао је Лавров у интервјуу за телевизијски канал "Вести", пренеле су руске агенције.

Амандман на амерички закон о трговини, који је ограничавао трговину са Совјетским Савезом, усвојен је 1974. године као казна Москви за спречавање емиграције Јевреја из СССР-а. Од 1989. године амерички Конгрес је сваке године уводио мораторијум на овај амандман, али га још увек није коначно укинуо.

Руски Јевреји и друге националне мањине, како преносе руски медији, већ годинама слободно могу да напусте земљу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије