Березовском још 13 година затвора

Руски олигарх Борис Березовски осуђен у Москви на 13 година затвора у одсуству, због проневере два милиона долара. Руски милијардер има британски азил, а суд у Москви га је још 2007. године осудио на шест година затвора.

Красногорски градски суд Московске области осудио је у одсуству одбеглог руског олигарха Бориса Березовског са азилом у Великој Британији на 13 година затворске казне због проневере близу два милиона долара компаније АвтоВАЗ.

Другооптужени, такође некадашњи члан руководећег тима компаније "ЛогоВАЗ, Јулиј Дубов, осуђен је на затворску казну од девет година, јавиле су руске новинске агенције.

Тужилац, који је тражио затворску казну за Березовског од 15 година, изјавио је да сматра казну легалном и основаном.

Судија Красногорског суда саопштио је да је потребно од оптужених одузети нанету штету од више од два милиона долара у корист Самарске области.

Адвокати Березовског и Дубова - којима се првобитно приписивала одговорност за присвајање близу 4,5 милиона долара, али је суд добио материјале само за половину тих средстава, у првом тренутку нису могли да саопште да ли ће се жалити на казну, док не сазнају жељу клијента.

Ипак, адвокат Березовског сматра да у поступку нису пружени значајни докази кривице, подсетивши да су губернатор Самарске области и челник АвтоВАЗ-а раније изјављивали да им његов клијент није нанео штету.

Суђење је било по тачкама оптужнице за проневеру и легализацију новца добијеног криминалним радњама.

Према налазима истраге, Березовски је као шеф организоване криминалне групе искористио своје личне односе са руководством компаније АвтоВАЗ и 1994. организовао припрему и закључење уговора АвтоВАЗ-а и ЛогоВАЗ-а, чијег је руководства био члан као и други припадници групе.

Према уговору, АвтоВАЗ је требало да испоручи ЛогоВАЗ-у 20.000 аутомобила различитих модела, али 5.560 испоручених возила није плаћено, иако су возила продала, подсетили су руски медији.

Новац добијен од продаје, Березовски и чланови криминалне групе планирали су да искористе за куповину акција високопрофитабилних фирми, нпокретности и друге сврхе.

Већ осуђен на шест година затвора

Раније је против Березовског подигнуто 11 оптужница, између осталог за проневеру 13 милиона долара банке СБС-Агро, а новембра 2007. године суд у Москви осудио га је на шест година затвора због проневере новца Аерофлота.

Агенција РИА Новости, позивајући се на изјаву тужиоца Дмитрија Линског, јавила је да ће Тужилаштво још једном упутити Великој Британији захтев за екстрадицију Березовског, будући да је данашња казна додатни основ за његово изручење.

Наравно, Тужилаштво ће уложити све напоре да би они били кажњени по заслузи, рекао је тужилац.

Суд је још јуче утврдио да су двојица оптужених криви у предмету али је због обимности пресуде, казна саопштена тек данас.

Борис Абрамович Березовски је био један од познатијих руских политичара за време владавине руског председника Бориса Јељцина, коме је такође био и лични пријатељ.

Као и остали руски тајкуни, Березовски је богатство стекао приликом приватизације у Русији 90-их година, када је преузео власништво над нафтном компанијом "Сибњефт" и постао већински власник главног телевизијског канала у земљи, ОРТ-у.

Березовски је у септембру 2003. године добио азил Велике Британије, одакле је финансијски помагао руску опозицију у покушају да са влчасти скине некад председника, а сада премијера Валдимира Путина.

Од новембра 2000. године је на челу невладине и лоби организације "Међународна фондација за цивилне слободе" .

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара