Савет чувара: Није било изборне крађе

Врховно законодавно тело Ирана, Савет чувара устава, саопштило да није било изборне крађе у вези са поновним избором иранског председника Махмуда Ахмадинежада.

Врховно законодавно тело Ирана, Савет чувара исламске револуције, саопштило је да на председничким изборима, одржаним у Ирану 12. јуна, није било већих нерегуларности и да су то "најздравији" избори одржани у овој земљи од Исламске револуције 1979. године.

Истовремено, ајатолах Сајед Ахмад Хатами, припадник тврдог крила које окупља врховни вођа Али Хамнеи, позвао је судије да без милости казне вође уличних нереда, преноси Ројтерс.

"Желим да судије оштро и без имало милости казне вође нереда како би их све научили памети", изјавио је Хатами пред окупљеним верницима на универзитету у Техерану, наглашавајући да би тим вођама требало да се суди као "мохаребима", односно онима који ратују против Бога.

Пресуда коју исламски закон у Ирану прописује за такве појединце је погубљење.

Од званичног проглашења резултата председничких избора, према којима је други мандат освојио Махмуд Ахмадинежад, у Ирану трају уличне демонстрације великих размера - какве нису виђене од збацивања шаха и проглашења исламске републике 1979. године.

Током демонстрација до сада је живот изгубило око 20 лица, а ухапшено је више стотина, док полиција наставља да користи насилне мере да би спречила протесте.

Врховно законодавно тело Ирана је раније одбацило захтев другопласираног кандидата на изборима, умереног политичара и некадашњег премијера Мир Хусеина Мусавија да се избори пониште.

Насиље које се против демонстраната примењује на улицама Техерана осудиле су многе западне земље, које, са друге стране, иранске власти оптужују за мешање у унутрашња питања Ирана.

Група осам најразвијенијих земаља - Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан, Русија, Велика Британија и САД - издала је на данашњем састанку у Трсту саопштење у којем осуђује насиље у Ирану и позива Техеран да кризу реши мирним, демократским средствима и да поштује основна права, укључујући слободу изражавања.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара