Министри Г8 осудили насиље у Ирану

Постизборна превирања у Ирану једна од главних тема тродневног састанка министара спољних послова Групе осам индустријски најразвијенијих земаља. Министри осудили насиље у Ирану и затражили од власти у Техерану да постизборну кризу решава демократским дијалогом.

Министри спољних послова Групе осам индустријски најразвијенијих земаља света покушаће на тродневном састанку у италијанском граду Трсту да усагласе ставове о насилним мерама иранске владе против демонстраната у тој земљи, који протестују због спорних резултата председничких избора.

"Осуђујемо постизборно насиље, које је довело до губитка живота грађана Ирана и тражимо да Иран поштује основна људска права, укључујући право на слободу изражавања", наводи се у саопштењу министара Г8, које су пренеле агенције.

Иако је Италија јуче поручила да жели да Техерану пошаље оштру поруку, званичници на састанку у Трсту истакли су да треба избећи даљу изолацију Ирана.

"Главна ствар је да се успостави равнотежа између неизбежне осуде и забринутости због насиља и, са друге стране, потребе да се не затворе врата Ирану и да се не продуби његова изолација", рекао је портпарол италијанског министарства спољних послова, Маурицио Масари.

Италија је првобитно позвала Иран да као специјалан гост присуствује тродневном састанку, наводећи да би Техеран могао да одигра важну улогу у стабилизацији Авганистана, што је, како је најављено, једна од централних тема скупа у Трсту.

Рим је, међутим, повукао позив јер Иран није одговорио, као и због насилног окршаја са демонстрантима који протестују због спорних резултата иранских председничких избора одржаних 12. јуна.

Комесарка ЕУ за спољна питања Бенита Фереро-Валднер осудила је употребу силе, и позвала је завађене иранске партије на дијалог.

"Не желимо да се мешамо у унутрашња питања Ирана, али мислим да желимо да партије почну да разговарају и разреше ову веома тешку ситуацију", рекла је европска комесарка.

Додала је да је неучествовањем Техерана на састанку Г8 "пропуштена прилика иранске владе".

И неке европске чланице Г8 изразиле су забринутост због постизборног насиља у Ирану и позвале на поновно пребројавање гласова, док је Италија саопштила да не жели да улази у детаље да ли треба поново пребројати гласове и расписати поновне изборе.

Лавров: Нико не жели да осуди Техеран

Шеф руске дипломатије, Сергеј Лавров рекао је ван састанка у Трсту да "нико не жели да осуди Техеран", пренела је италијанска новинска агенција АНСА.

"Изолација Ирана је погрешан приступ. Кључна реч је 'ангажовање'", рекао је Лавров.

Док су представници Г8 јуче пристизали у Трст, десетине Иранаца и Италијана окупило се у граду, у знак солидарности са иранским демонстрантима.

Састанак Г8 у Трсту почео је у четвртак увече радном вечером, и трајаће до недеље.

Министри спољних послова Групе осам разговараће о бројним светским питањима, од борбе против тероризма до организованог криминала и пиратства.

Ситуација у Авганистану ће бити централна тема састанка данас и сутра, а у разговорима ће учествовати и амерички изасланик Ричард Холбрук, као и министри спољних послова Авганистана и Пакистана.

На маргинама самита биће одржан састанак Блискоисточне четворке, коју чине САД, Русија, ЕУ и УН, која ће покушати да покрене напред израелско-палестински мировни процес.

На тај састанак није позван Израел, а то је, како наводи италијанско министарство спољних послова, била одлука Блискоисточне четворке, а не Италије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара