Сибирски човек - нова врста људског претка

На планини Алтај у сибирском делу Русије откривена до сада напозаната врста претка човека. До пре 40.000 година живела је паралелно са неандерталцима и првим хомосапиенсима, а онда је изумрла из сада још непозанатих разлога.

Међународни истраживачки тим открио је до сада непознату врсту изумрлог претка човека, анализом ДНК 40.000 година старог фосила кости пронађене у Сибиру.

Како је наведено на интернет страници познатог британског научног часописа "Природа", кост прста пронађена је у пећини Денисова на планини Алтај, у јужном делу Сибира у Русији, а истраживачки тим је закључио да је припадала врсти хоминида који је имао истог претка као и неандерталци и први модерни људи.

Тај тип људске врсте, како указују нови налази, пре око 40.000 година живео је у исто време кад и неандерталци, први модерни људи и припадници мале људске врсте чији су фосили пронађени у Индонезији 2003.

Истраживачи су извадили ДНК из митохондрија из 30 милиграма кости и упоредили је са ДНК других људских врста и шипанза, пренела је јапанска новинска агенција Кјодо.

Истраживањем је закључено да је лоза тог хоминида почела да се раздваја од лозе из које су настали људи и неандерталци пре око милион година и да је до потпуног одвајања дошло пре око 500.000 година.

Први предак човека који је прешао из Африке у Евроазију, пре 1,9 милиона година, био је хомо еректус.

Предак неандерталаца напустио је афрички континент пре око 470.000 година, а модерни људи пре 50.000 до 60.000 хиљада година.

Ново откривена људска врста појавила се пре око милион година и живела је до пре 40.000 година

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије