Читај ми!

МСП наредио обуставу офанзиве на Рафу – Хамас поздравља пресуду; Израел: Лажне и нечувене оптужбе

Сукоб Израела и Хамаса – 231. дан. Међународни суд правде (МСП) наредио је Израелу да заустави војну офанзиву на Рафу. У најновијој пресуди, суд је навео да "није убеђен" да су евакуација Рафе и друге мере довољне да ублаже патње Палестинаца. Док Хамас поздравља одлуку суда, израелски званичници је одбацују.

МСП наредио обуставу офанзиве на Рафу – Хамас поздравља пресуду; Израел: Лажне и нечувене оптужбе МСП наредио обуставу офанзиве на Рафу – Хамас поздравља пресуду; Израел: Лажне и нечувене оптужбе

Међународни суд правде (ICJ) донео је одлуку о захтеву Јужне Африке да нареди обуставу израелске офанзиве на Рафу.

Јужна Африка је прошле недеље затражила од Међународног суда правде да нареди обуставу целокупне операције ИДФ-а у Гази, а посебно у Рафи, наводећи да ће то учинити живот у Појасу Газе неодрживим и самим тим прекршити Конвенцију о геноциду из 1948. године.

Са друге стране, израелски министар одбране Јоав Галант каже да Израел распоређује додатне снаге у Рафи, као и да ће задати веома тежак ударац Хамасу.

И портпарол израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари поручује да је "Хамас дивљи и варварски". "Идемо на Хамас. Ослободићемо наше таоце", наглашава Хагари.

Министарство здравља у Гази саопштило је да је од почетка израелских напада убијено најмање 35.800 Палестинаца, а рањено 80.011 људи.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ навео је да су сви донатори ЕУ обновили своју подршку Агенцији УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА).

Ипак, све је тежа ситуација у Појасу Газе. Болница Ал-Акса у централној Гази ускоро ће престати са радом због недостатка горива за рад генератора у болници, саопштиле су палестинске власти.

Портпарол немачког канцелара Олафа Шолца Штефен Хебестрајт поручио је да ће Немачка ухапсити израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа уколико Међународни кривични суд изда налог за његово хапшење.

Портпарол израелског премијера осудио је администрацију немачког канцелара због те изјаве поручујући да "многи у свету морају да провере свој морални компас".

Изаберите

недеља, 16. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије