Читај ми!

Катапулти на граници Либана и Израела – средњoвековна тактика модерног ратовања

Либан мора да гори, изјава је бившег члана израелског ратног кабинета Бенија Ганца коју су војници на граници према овој држави буквално схватили, па су преко ограде која дели две државе, катапултима пребацивали запаљене кугле не би ли на тај начин изазвали пожаре. Израел и Хезболах спремни за сукоб који обе стране сматрају неизбежним. Дипломате покушавају да спрече ширење рата из Газе на остатак Блиског истока.

Катапулти на граници Либана и Израела – средњoвековна тактика модерног ратовања Катапулти на граници Либана и Израела – средњoвековна тактика модерног ратовања

Израелска војска је ове седмице, први пут од почетка рата, користила катапулте на граници са Либаном, што је објашњено намером да се уништи дрвеће и ниско растиње у којима су скривени положаји Хезболаха.

Средњовековни приступ ратовању уследио је после драстично појачаних тензија на граници Израела и Либана, које су ионако напету ситуацију довели на ивицу отвореног рата.

Коришћење катапулта, који је у модерном ратовању употребљаван током сукоба у Сирији, демонстрација у Украјини и током Првог светског рата за бацање ручних граната на веће даљине, како пишу израелски медији, одобрила је израелска војска.

Катапултирање запаљених кугли преко границе почело је пошто су израелски стратези оценили да ниско растиње, макија и остала вегетација представљају озбиљну опасност по безбедност војника, који већ осам месеци ратују са Хезболахом на северној граници Израела.

На другом снимку, из истог подручја, види се како израелски војници преко зида испаљују запаљене стреле.

Пожари горе и на израелској страни границе, пошто су припадници Хезболаха противтенковским пројектилима и "каћушама", прошле седмице, запалили прилично велика подручја, па су ватрогасци неколико дана зауздавали ватру.

Осим катапултима, Израелци су пребацивали црева преко зида, којима су распршивали гориво по пограничној линији, тврде припадници либанске цивилне заштите.

Бели фосфор, бензин и "каћуше"

У неколико наврата ширење пожара на граници приписивано је експлозијама граната напуњених белим фосфором, али и избацивањем различитих бакљи, штета изазвана овим начином ратовања већа је него када су се Израел и Хезболах сукобили 2006. године.

Од почетка рата у Појасу Газе, 7. октобра, Хезболах је извео око 2.100 акција против Израела, у којима је страдало тридесетак војника и цивила. Израел је узвратио једнаком, ако не и већом силом, па је у безброј напада на положаје Хезболаха широм Либана страдало више од 450 људи.

Нове тензије на северном израелском фронту уследиле су пошто је премијер Бенјамин Нетанјаху, прошле седмице, најавио да су његове трупе "спремне за изузетно снажну акцију" на том ратишту.

Реаговали су и Американци, који су власти у Јерусалиму упозорили да би несмотрени потези на граници Либана у рат могли увући Иран, што би представљало нови велики блискоисточни сукоб.

Упозорење Вашингтона је уследило пошто је мировна иницијатива администрације председника Џозефа Бајдена наишла на прилично хладне реакције Нетанјахуове владе, али и лидера Хамаса, што је изазвало додатне тензије на северном фронту, тим пре што Јерусалим и лидери Хезболаха сматрају да је рат неизбежан.

У игру речи укључио се, почетком месеца, и командант северног фронта израелске војске. Генерал Ори Гордин није најавио да су његове снаге "спремне за напад на Хезболах".

Рат у Либану питање тренутка

Подметање пожара је само последњи у дугом низу агресивних потеза две стране, због којих је из пограничних крајева на обе стране границе већ избегло више од 150.000 људи.

Интензитет борби, пожари и експлозије су драматично појачани претходних дана, што је у великој мери подгрејало страх локалног становништва да ће, ионако лоша ситуација, брзо прерасти у свеопшти рат.

На те стрепње надовезао се и премијер Нетанјаху, који је најавио нове војне акције како би се обезбедио повратак избеглица на север Израела, што су лидери Хезболаха дочекали махањем заставама и тврдњама да су спремни за све евентуалности.

За могући последњи чин, Израел је на север државе довео још 50.000 резервиста. Хезболахових 100.000 бораца на располагању има око 150.000 пројектила. Уз запаљиву реторику обе стране, било какво смиривање ратних тензија у овом делу Блиског истока била би равна чуду.

уторак, 23. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару