ИЗ ЧАСА У ЧАС

Израелски тенкови на улицама Рафе; Катар: Преговори о прекиду ватре у погрешном смеру

Сукоб Израела и Хамаса – 221. дан. Израелска војска гранатирала је куће код избегличког кампа Нусеират при чему је погинуло најмање 36 особа. САД верују да Израел има довољно војника на југу Газе за офанзиву у Рафи, док одлука о почетку шире акције, како тврде, још није донета. Са друге стране, Египат баш због плана о удару на град разматра смањење дипломатских односа са Тел Авивом, али не и потпуни прекид. Упркос напорима да до напада у пуном обиму не дође, израелски тенкови су на улицама појединих насеља у Рафи, из које је избегло око 450.000 Палестинаца. Катарски премијер наглашава да су због ситуације на југу палестинске енклаве преговори о прекиду ватре у пат позицији.

Израелски тенкови на улицама Рафе; Катар: Преговори о прекиду ватре у погрешном смеру Израелски тенкови на улицама Рафе; Катар: Преговори о прекиду ватре у погрешном смеру

Израелски тенкови ушли су дубље у Џабалију на север Појасa Газе, страдало је најмање 20 људи. ИДФ појачава нападе на град Газу.

У ишчекивању копнене офанзиве, Рафу је напустило 360.000 становника, док ИДФ изводи нападе на тај град на југу палестинске енклаве.

Током напада на Рафу погођен је конвој возила са ознакама УН, убијен је возач, а тешко повређен један хуманитарац.

Истовремено израелски демонстранти блокирали су хуманитарну помоћ и бацали пакете са храном.

Министарство здравља у Гази упозорило је да је здравствени систем због несташице горива у палестинској енклави на ивици колапса. Тврди да је најмање 35.091 Палестинац убијен у израелским нападима на Газу од 7. октобра. Повређено је њих 78.827.

Реаговао је египатски министар спољних послова Самех Шукри и током телефонског разговора са америчким државном секретаром Ентонијем Блинкеном истакао да израелске војне операције у Гази, посебно у Рафи, носе "озбиљне безбедносне ризике".

Огласио се и лидер Хезболаха и поновио је да ће његова група наставити са нападима све док Израел не обустави војну операцију у Појасу Газе. 

уторак, 28. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије