Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Нетанјаху: Напад на Рафу пошао по злу, не спречавам преговоре о таоцима; Египатски војник убијен на граници са Газом

Сукоб Израела и Хамаса – 234. дан. ИДФ су касно синоћ бомбардовале подручје код Рафе, где је погинуло најмање 45 особа. Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху наводи да циљ напада није био да изазове цивилне жртве и да ће бите истражен. Палестинци тврде да је погођен део са избегличким шаторима, Израелци да је циљано упориште Хамаса. Нетанјаху пориче тврдње да блокира договор о таоцима. Каиро је потврдио да је припадник снага безбедности Египта убијен у пуцњави на граници са Газом.

Нетанјаху: Напад на Рафу пошао по злу, не спречавам преговоре о таоцима; Египатски војник убијен на граници са Газом Нетанјаху: Напад на Рафу пошао по злу, не спречавам преговоре о таоцима; Египатски војник убијен на граници са Газом

Израелска војска (ИДФ) је током претходног дана наставила офанзиву код Рафе, на југу Појасе Газе, где је погинуло најмање 40 цивила, укључујући жене и децу, али и у Џабалији, на северу енклаве, у којој је страдало 13 особа, међу њима женe и деца.

ИДФ наводе да је у Џабалији уништена база Хамаса, као и да је спроведена рација у кући једног од званичника Исламског џихада, док је у борбама на северу Газе убијен један војник, а други тешко рањен на југу.

Рације су у протеклом дану изведене и на Западној обали у подручју Наблуса, Рамале, Витлејема и Џенина, а ухапшено је седам особа. У вечерњим сатима ИДФ су усмртиле палестинског тинејџера код града Саир, недалеко од Хеброна. 

Бригада Ал Касам, Хамасово оружано крило, гранатирала је Тел Авив и централни део Израела први пут после четири месеца у, како су навели, одговору на "израелске масакре над цивилима". ИДФ су потврдиле да је испаљено осам ракета из правца Рафе. 

Управо због тога, званичници владе премијера Бенјамина Нетанјахуа, виде оправданост акција у Рафи, за које тврде да ће се наставити и у наредним данима, све док "хамасоваца више не буде у том подручју". 

Даље од борби, настављају се спекулације око тога да ли ће у текућој недељи бити организована нова рунда преговора о прекиду ватре између Израела и Хамаса. Египатски извори, на које се позива и Си-Ен-Ен, наводе да је већ све усаглашено. 

Међутим, ратни кабинет Израела тек се у недељу увече састао како би размотрио евентуални почетак дијалога, док је Хамас у два наврата истакао да никакав предлог није упућен на њихову адресу. 

У дипломатским круговима Брисела, поједини европски званичници су се састали са палестинским премијером Мухамедом Мустафом, а високи представниk Европске уније Жозеп Борељ је том приликом истакао да је за мир на Блиском истоку потребна јака палестинска управа.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије