Читај ми!

Одређен притвор четворици терориста, Москва разматра наредне мере

Одређен је притвор четворици нападача на тржни центар у Москви. У главном граду Русије наставља се одавање поште настрадалима. Убијено је 139 особа, а око 180 је повређено. Са шефовима безбедносног и социјалног сектора и званичницима Москве Владимир Путин одржао је састанак на којем се разговарало о мерама после терористичког напада. Руски председник каже да су напад извели радикални исламисти, али се не зна ко га је наручио.

У стакленим кабинама под стражом полиције осумњичени за напад у концертној дворани изведени су пред суд. Подигнута је оптужница против све четворице, а притвор је одређен до 22. маја.

"Знамо да су злочин починили радикални исламисти, против чије идеологије се и сам исламски свет вековима борио. Потребно је одговорити на питање зашто су терористи покушали да оду у Украјину након извршеног напада у руској престоници, као и ко их је тамо наводно чекао", каже председник Русије Владимир Путин.

Руски председник наводи да је овај злочин само карика у читавом низу покушаја оних који се против Русије боре "рукама неонацистичког режима у Кијеву од 2014. године".

Детаљи терористичког напада из угла преживелих

Око пет хиљада људи је евакуисано из Крокус сити хола, а међу њима и брачни пар, који је налет терориста избегао случајно.

Павел Шампанов, који је преживео напад у Москви, каже да су терористи су ушли у концертну дворану и почели да пуцају на људе који су им се нашли на путу.

"Гађали су људе неселективно без речи. Пуцали су хладнокрвно. Моја супруга се скривала у тоалету, када сам је нашао почели смо да тражимо излаз како бисмо избегли опасност. Људи су тражили излаз да побегну. Неки су покушали да се попну на кров, неки су побегли у подрум, неки су остали у концертној дворани. Ово је велика трагедија и дубока туга", рекао је Шампанов.

Председник Владимир Путин одржао је састанак са шефовима безбедносног и социјалног сектора и званичницима Москве на којем се разговарало о мерама после терористичког напада.

Одавање поште жртвама напада и данас

Упркос томе што је радни дан и што се живот у Москви полако нормализује, на месту где се десио напад и даље је велики број људи. Полажу цвеће и моле се за страдале.

И трећи дан су редови донора крви за повређене. Помоћ најављује и Централна банка Русије – упутила је предлог да се отпишу дугови погинулима у Крокус сити холу.

Јавност у Москви и данас су узнемириле дојаве о бомбама на више локација. Међу њима и у болници из које је евакуисано 700 људи.

"Медији су писали да се овде лече жртве терористичког напада у Крокусу. Они су у другој згради. Евакуација је извршена из консултативно-дијагностичког центра, где нема лежећих пацијената", наводи директор консултативно-дијагностичког центра у Москви Олег Карпов.

Евакуисани су и посетиоци десетак тржних центара у главном граду Русије, након порука у којима се прети експлозијом.

Према последњим подацима, у терористичком нападу у тржном центру у Москви је погинуло 139 људи, међу којима и троје деце.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво