Читај ми!

Љиљана Смајловић: Свет декларативно јединствен у осуди напада у Москви, али не и искрен

Свет је декларативно јединствен у осуди терористичког напада у Москви, али не и искрен, изјавила је за РТС колумнисткиња "Недељника" Љиљана Смајловић. Указује да је сада део кредибилитета руског председника Владимира Путина, који је изграђен на томе да је изашао са крај са чеченским терористима, под нападом. Сматра и да је упадљиво да су Америкаци, чим се напад у Москви десио, саопштили да злочин нису починили Украјинци.

Новинарка Љиљана Смајловић, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла је да је декларативно свет јединствен у осуди терористичког напада у Москви, али сматра и да није искрен.

"Изјаве сажаљења, жаљења и осуде тероризма исказују они који, вероватно, потајно ликују што се ово десило Русији и (Владимиру) Путину, нарочито након његовог тријумфалног реизбора за председника", истиче Смајловићева.

Подсећа да је америчка амбасада још 7. марта упозоравала на могући напад, али и да су и Руси у истом периоду, каже, хапсили терористе.

"Наглашена је била почетком марта активност терориста из централне Азије, не знам да ли је фер да тако кажем, ИСИС-а. Руси су их у неколико наврата хапсили, попут током покушаја паљења синагоге", наводи Смајловићева.

"Путин није оптужио Украјину, ни ИСИС"

Према њеним речима, у Москви, као и целој земљи, није било тероризма неко време, а Путин је део своје каријере управо изградио на томе да је изашао на крај са чеченским терористима.

"То је део његовог кредибилитета и то је сада под нападом. Погрешно је рећи – коме је ово корисно, не можемо пре истраге. Можемо рећи коме користи, али не и да је тај извршио напад. Јасно је да користи противницима Русије и Путина, и онима који желе да га представе као човека који се више бави домаћим, унутрашњим непријатељима од терориста", наводи Смајловићева.

Необична реакција САД

Смајловићева наводи да се у Путиновом говору, после напада, истиче да није споменуо ИСИС, већ да је изнео податке из истраге који указују да се на украјинској граници чекало да ови људи стигну до милитаризоване границе, као и да је постојала подршка, припрема и помоћ да пређу.

"Није оптужио Украјину и украјинске службе безбедности, али се спекулише да је тиме што је изоставио ИСИС, хтео да каже да је Украјина одговорна, без обзира на то ко је извео напад", навела је Смајловићева.

Новинарка наглашава да је било упадљиво то што су Америкаци, чим се десио напад, саопштили да Украјина није извела напад.

"Последње саопштење Беле куће каже да су сигурни да је то ИСИС, те да нема украјинске умешаности. Знамо да је Запад и раније украјинске напада на унутрушњост Русије проглашавао унапред да знају да нису Украјинци, па се испоставило да јесу“, наводи гошћа Дневника.

Смајловићева сматра да је необично да страна држава, чим се напад десио, зна ко није починио злочин, а да при том не зна ко јесте.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво