Читај ми!

Доњи дом шпанског парламента изгласао амнестију за каталонске сепаратисте

Доњи дом шпанског парламента изгласао је закон о амнестији за каталонске сепаратисте. За закон, чији је предлог изазвао бројне протесте широм земље, гласало је 178 посланика, а против су била 172. О закону треба да се огласи и Сенат, који може да уложи вето.

На ванредној седници доњег дома шпанског парламента изгласан је закон о амнестији за каталонске сепаратисте, пренео је Ројтерс.

За закон који је изазвао бројне протесте широм Шпаније, а који је био услов каталонских партија за подршку влади Педра Санчеза у парламенту, гласало је 178 посланика, а против су била 172 посланика опозиционих странака, међу којима је и најбројнија Народна странка.

Закон мора да одобри и Сенат, горњи дом шпанског парламента, где већину чини Народна странка. Међутим, према шпанским законима, чак и ако Сенат не одобри закон, доњи дом може касније поново да га изгласа и без њихове сагласности.

Из владе Педра Санчеза надају се да ће постизање консензуса о закону помоћи у учвршћивању савеза са мањим партијама.

Према проценама каталонске партије Јунтс, очекује се да усвајањем новог закона, поред некадашњег председника каталонске владе Карлеса Пуђдамона и његових сарадника који су организовали референдум 2017. године, амнестијом буде обухваћено још између 150 и 200 људи.

Закон ће обухватити све активности у вези са организовањем каталонског референдума о независности од 2011. године.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво