Читај ми!

Врховни суд пресудио у корист Трампа, моћи ће да учествује у изборној трци у Колораду

Врховни суд САД је оборио пресуду суда у Колораду којом је Доналду Трампу било онемогућено да се нађе на гласачком листићу у тој савезној држави.

Доналд Трамп је изјавио да одлука Врховног суда САД, којом му је дозвољено да остане на гласачком листичу у Колораду, представља велику победу за Америку.

"Ово је велика победа за Америку. Веома, веома важна. Подједнако важна за нашу земљу биће и одлука коју ће Врховни суд ускоро донети о имунитету за председника - без које би функција председника постала само церемонијална, што је далеко од онога што су оснивачи намеравали", рекао је Трамп у изјави за Фокс њуз.

Додао је да ниједан председник не би могао правилно и ефикасно да функционише без "потпуног имунитета". "Наша земља би била изложена великом ризику", поручио је Трамп.

Врховни суд Колорада је у децембру бившем америчком председнику Доналду Трампу забранио да се такмичи на председничким изборима у тој савезној америчкој држави.

Наводећи побуну против институција као разлог, Врховни суд Колорада је тада са четири гласа "за" и три гласа "против" донео одлуку да Доналд Трамп неће моћи да се кандидује за савезну функцију у тој држави на изборима наредне године.

Побуном против институција сматра се упад присталица Доналда Трампа у зграду Конгреса на Капитол хилу 6. јануара 2024. године.

То је први пут у историји да се користиo Одељак 3, 14. амандмана Устава САД за дисквалификацију председничког кандидата.

Трамп је све ближи републиканској номинацији за председничког кандидата. Његов једини преостали противкандидат је Ники Хејли, која је однела победу на примарним изборима у Вашингтон Дистрикту. Мале су, међутим, шансе да ће она и победити. Трамп је освојио више гласова чак и у њеној родној Јужној Каролини.

уторак, 21. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара