Читај ми!

Суд у Колораду искључио Трампа из изборне трке 2024.

Тесном већином Врховни суд Колорада бившем америчком председнику Доналду Трампу забранио је да се такмичи на председничким изборима наредне године у тој савезној америчкој држави. Одлука не обавезује друге државе.

Наводећи побуну против институција као разлог, Врховни суд Колорада је са четири гласа "за" и три гласа "против" донео одлуку да Доналд Трамп неће моћи да се кандидује за савезну функцију у овој држави на изборима наредне године.

Уколико одлука буде потврђена и након најављене жалбе, то значи да се бивши председник неће наћи на гласачком листићу на председничким изборима у Колораду и неће моћи да рачуна на електорске гласове ове државе.

Самим подношењем жалбе одлука суда у Колораду биће стављена на паузу што је довољно да Трамп задржи своје место на унутарстраначким изборима за номинацију, уколико жалба не буде брзо решена.

Побуном против институција сматра се упад присталица Доналда Трампа у зграду Конгреса на Капитол хилу 6. јануара 2024. године.

То је први пут у историји да се користи Одељак 3, 14. амандмана Устава САД за дисквалификацију председничког кандидата.

Слично је покушано у државама Њу Хемпшир, Минесота и Мичиген, али без успеха.

Колорадо је на прошлим изборима имао десет електорских гласова на које Трамп не би могао да рачуна. За победу је потребно 270 електорских гласова. Иначе, Трамп је са значајном разликом изгубио изборе у Колораду и 2016. и 2020. године.

Трампов тим најавио је жалбу на ову одлуку, наводећи да су одлуку донеле судије које је поставила Демократска партија.

"До ове одлуке нисмо дошли олако. Свесни смо величине и тежине питања која су сада пред нама. Такође смо свесни наше часне дужности да примењујемо закон, без страха или наклоности и без утицаја јавности на одлуке које закон налаже да донесемо", навеле су судије у пресуди.

Ова одлука је преиначила претходну одлуку нижег суда у Колораду који је пресудио да се 14. амандман не односи на председнике, јер их не спомиње експлицитно.

Одлука Врховног суда Колорада ступа на снагу 4. јануара 2024. уочи истека рока за штампање листића за прелиминарне изборе у тој држави који се одржавају 5. марта.

Републикански посланици осудили одлуку

Републикански посланици осудили су ту одлуку, укључујући и председника Представничког дома Мајка Џонсона, који ју је назвао "танко прикривеним партијским нападом".

"Без обзира на политичко опредељење, сваком грађанину регистрованом за гласање не треба ускратити право да подржи нашег бившег председника који је водећи у свакој анкети републиканских предизбора“, рекао је Џонсон.

Трампови републикански ривали такође су осудили ову одлуку суда, а Вивек Рамасвами је најавио да ће повући своје име са гласачких листића на прелиминарним изборима Републиканске партије уколико Трамповог имена не буде на њима.

На предизборном догађају у Ајови у уторак увече, Трамп се није осврнуо на пресуду. Али у мејлу за прикупљање средстава, коју је његова кампања послала присталицама, каже се да се "тако рађају диктатуре".

Републиканска партија Колорадо је такође одговорила, рекавши да ће се повући из примарног изборног процеса у држави ако се пресуда опстане.

Суд у Колораду овом одлуком казнио је бившег председника због упада његових присталица у зграду Конгреса на Капитол хилу 6. јануара 2021. године. Они су се тада побунили следећи тврдње бившег председника и његовог штаба да су избори покрадени.

Трампови адвокати су на суђењу тврдили да Трамп није имао везе са побуном и насиљем које ју је пратило, али се суд са тиме није сложио наводећи "да су Трампове поруке позивале његове следбенике на борбу и да су они ту борбу и спровели".

Жалба одлуку суда ставља на паузу

У пресуди се наводи да ако се Трамп жали Врховном суду САД до 4. јануара, што је и најављено, одлука се паузира док највиша правна институција у земљи не објави да ли ће узети случај – и, ако то учини, док не донесе коначну одлуку.

Четврти јануар је дан пре него што закон налаже од државног секретара Колорада Џене Грисволд да потврди листу кандидата за републиканске председничке предизборе 5. марта.

Грисволдова, која долази из редова демократа, рекла је да верује да је Трамп подстакао побуну, али није заузела став о подобности некадашњег председника САД према 14. амандману. Навела је за Си-Ен-Ен да ће "поштовати било коју судску одлуку".

Судије у Колораду рекли су да ће Грисволдове "и даље морати да укључи Трампа на председнички изборни листић 2024. све док не добије било какав налог или мандат од Врховног суда“.

Дакле, чак и ако Трамп остане на примарним гласачким листићима и победи на унутарпартијским изборима за номинацију, то значи да би и даље могао бити дисквалификован за опште изборе а све друге савезне државе ће посматрати како се тај процес одвија.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару