Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Борељ: Ужаснут сам покољем цивила који су на северу Газе чекали храну; Бела кућа: Озбиљан инцидент

Рат Израела и Хамаса – 146. дан. Више од 100 Палестинаца је убијено, а 760 рањено у израелском нападу на људе који су чекали помоћ на северу Газе, тврде власти у тој енклави. Извор агенције "Ројтерс" наводи да су војници отворили ватру на гомилу јер су се "осетили угрожено". Хамас је упозорио да би могао да обустави учешће у преговорима о ослобађању талаца након данашње трагедије. Бела кућа је саопштила да испитује извештаје према којима су израелске снаге отвориле ватру на Палестинце који су чекали хуманитарну помоћ у близини града Газа, описујући то као "озбиљан инцидент".

Борељ: Ужаснут сам покољем цивила који су на северу Газе чекали храну; Бела кућа: Озбиљан инцидент Борељ: Ужаснут сам покољем цивила који су на северу Газе чекали храну; Бела кућа: Озбиљан инцидент

Израелска војска не престаје са операцијама у свим деловима Газе, делује са копна, мора и из ваздуха, а главне операције су сада на југу Газе – Кан Јунису и Рафи, где се, како тврде, налазе примарне базе Хамаса.

Палестински званичници, са друге стране, тврде да ИДФ гађа цивилне објекте, те да су од 7. октобра, најмање 29.954 Палестинца убијена у израелским нападима на Газу. Како је навело, 70.325 њих је повређено.

Званичници УН упозоравају да је због израелске окупације четвртина становништва Појаса Газе, од укупно 2,3 милиона људи, на ивици глади, док је Министарство здравља у Гази саопштило да је шесторо деце преминуло од дехидрације и неухрањености у болници Камал Адван и болници Шифа. Седморо малолетника налази се у критичном стању.

Огласили су се и Лекари без граница, који су саопштили да су здравствене услуге у Гази у "колапсу".

Шеф Хамаса Исмаил Ханије рекао је да та палестинска група показује флексибилност у преговорима са Израелом, али да је истовремено спремна да настави борбу. 

Египатски председник Абдел Фатах ел Сиси изјавио је да би ускоро могао бити постигнут договор о прекиду ватре у Појасу Газе.

Дошло је и до нове размене ватре Хезболаха и Израела. Хезболах је саопштио да је гађао израелске локације и војнике у близини Биркат Рисха, Рамтха и Самака. Удари су изведени након оних које је извео Хамас из јужног Либана на две војне базе у северном Израелу.

Истовремено, израелска војска је саопштила да је гађала неколико положаја на југу Либана.

Огласили су се и Хути, који су поручили да могу да преиспитају нападе ракетама и дроновима на међународне бродове у Црвеном мору, тек када Израел оконча "агресију" у Појасу Газе.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара