Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Нови удари на север Израела, гађани и положаји Хезболаха; Скоро 30.000 Палестинаца убијено од почетка сукоба у Гази

Рат Израела и Хамаса – 145. дан. Хезболах је саопштио да је гађао израелске локације и војнике у близини Биркат Рисха, Рамтха и Самака. Удари су изведени након оних које је извео Хамас из јужног Либана на две војне базе у северном Израелу. Истовремено, израелска војска је саопштила да је гађала неколико положаја на југу Либана. Министарство здравља у Гази истиче да је од 7. октобра у израелским нападима страдало укупно 29.950 Палестинаца. Америчка војска саопштава да је оборила пет дронова јеменских Хута у Црвеном мору. Са друге стране, Хути тврде да могу да преиспитају нападе тек када стану израелска агресија и опсада Газе. Из УН упозоравају на тешку хуманитарну ситуацију у Гази.

Нови удари на север Израела, гађани и положаји Хезболаха; Скоро 30.000 Палестинаца убијено од почетка сукоба у Гази Нови удари на север Израела, гађани и положаји Хезболаха; Скоро 30.000 Палестинаца убијено од почетка сукоба у Гази

Израелска војска наставила је операције широм Појаса Газе, као и на Западној обали – где су претходног дана погинула тројица Палестинаца, а ухапшено 30 радника у граду Барта, јужно од Џенина.

У граничном подручју Либана и Израела, око Голанске висоровни, трају наизменична гађања Хезболаха и Израелских одбрамбених снага (ИДФ). Хезболах је испалио на десетине ракета на планину Мерон и Северну и Западну Галилеју. ИДФ је узвратио ударом на јужни Либан.

Изван Појаса Газе, заоштравају се односи Сједињених Држава и Израела.

Амерички председник Џозеф Бајден поручио је влади Бенјамина Нетанјахуа да ће изгубити међународну подршку уколико не ублажи став о рату у Гази. Израелски премијер – уз све чешћа супротстављања ставовима званичног Вашингтона – тврди да Американци већински оправдавају борбу против Хамаса. 

У Дохи се воде преговори о прекиду ватре између ИДФ-а и Хамаса и споразуму о таоцима, а министарство спољних послова Катара наводи да тренутно "нема помака", иако постоји "снажан притисак" да обе стране прихвате споразум из Париза.

Широм Израела јуче су одржани општински избори на којима је гласало близу 50 одсто грађана, што је шест до седам одсто мање него на изборима из 2018. године.

субота, 25. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије