Рат у Гази, Јахја Синвар на крају тунела

Потера у тунелима Газе - израелски војници траже лидера војног крила Хамаса Јахју Синвара. За сада, пронађен само снимак бега најтраженијег израелског непријатеља. Израелци сужавају обруч око Рафе где се налази око милион и по Палестинаца. Тенкови и на египатској страни границе. У Каиру самит шефова обавештајних служби, стиже и Реџеп Тајип Ердоган.

Рат у Гази, Јахја Синвар на крају тунела Рат у Гази, Јахја Синвар на крају тунела

Силуета лидера војног крила Хамаса, најтраженијег бегунца на Блиском истоку Јахје Синвара изгубила се у бљеску светла у једном од тунела прокопаних испод Појаса Газе. Снимак, који су израелски војници пронашли у тунелу, објављен је недуго после серије спекулација о корацима који морају бити испуњени пре него што у палестинској енклави, после четири месеца рата и 30.000 жртава, избије мир.

Јахја Синвар, уз ослобађање талаца које су припадници Хамаса отели приликом упада у Израел 7. октобра, једина је константа у сложеној математици, која би Појас Газе могла да уведе у какав прекид ватре, или идеално трајнији мир.

"Жив или мртав", гесло је под којим су израелске обавештајне службе, Мосад и Шин Бета, још средином октобра формирале посебан оперативни штаб са искључивим задатком да пронађе и убије Хамасове командосе и лидере те организације који се сматрају одговорним за упад у Израел у којем је убијено око 1.200 људи.

Реактивирана је и специјална јединица "Нили", са искључивим задатком да лоцира и ликвидира све лидере и припаднике Хамаса, који су учествовали у упаду на израелску територију, укључујући Јахју Синвара, Мохамеда Деифа и Марвана Ису.

Осим тројице лидера, мете ове јединице су припадници Хамасовог одреда "Нухба", елитних снага које броје око 2.500 бораца, посебно увежбаних и опремљених за диверзантске акције, циљана убиства и заседе.

Израелци су Синвара прво тражили у северном делу Појаса Газе, зазим у Кан Јунису одакле и потиче снимак бега из тунела, док сада сматрају да се, готово сигурно, налази негде у Рафи, око које се полако склапају пипци вероватно последње велике акције израелске војске у овом рату.

"Синвар је жив и поручује да ће се борити до смрти", поручили су Палестинци који тврде да су, недавном успоставили контакт за израелским државним непријатељем број један, не наводећи где се шеф војног крила Хамаса тренутно налази и какви су му даљи планови.

Одмах затим, у конверзацију се укључио и председник палестинске самоуправе Махмуд Абас, који је позвао лидере Хамаса да одмах ослободе све заточенике и почну преговоре, како би се зауставила даља патња Палестинаца.

Абас, који је због корупције и пада популарности Фатаха већ годинама на маргинама политичких догађаја на палестинским територијама, суштински покушава да допре до око милион и по Палестинаца који су се од израелске офанзиве склонили уз границу са Египтом.

На обе стране границе распоређени су тенкови - израелски који се спремају за последњи обрачун са преосталим јединицама Хамаса, али и египатски чији је задатак да у случају нове офанзиве спрече избеглице да уђу на територију те државе.

Нешто више од 300 километара западно, у Каиру налазе се високи званичници Мосада, Шин Бета и америчке Централне обавештајне агенције у покушају да спрече да офанзива на Рафу не прерасте у шири сукоб и уништи мир, који између Израела и Египта траје још од споразума 1979. године.

Мировни споразум који су договорили амерички председник Џими Картер, египатски лидер Анвар ел Садат и израелски премијер Менахем Бегин, по први пут за више од четири деценије доведен је у озбиљно питање, јер је неколико званичника владе у Каиру упозорило да ће читав договор бити ништаван уколико Израелци нападну Рафу.

Израелски "Канал 2" јавио је, у међувремену, да је успостављена директна линија између Каира и Тел Авива, те да израелска војска, без консултација са Египћанима, неће предузимати било какве акције.

Заузврат, Египат је упозорио лидере Хамаса да имају две недеље да постигну споразум о прекиду ватре са Израелом, пре него што почне нова израелска офанзива.

Слично како је 1983. године из Бејрута евакуисан лидер Палестинске ослободилачке организације, Јасер Арафат, Синвару је, наводно, повуђено да једноставно нестане из Појаса Газе како би проговори имали било какву шансу за успех.

Одређена је и цена његовог одласка – ослобађање преосталих талаца, које су припадници Хамаса отели током упада у Израел почетком октобра. Број преживелих Израелаца у рукама палестинске милиције, међутим, није познат, јер су власти у Тел Авиву почетком седмице оцениле да је бар петина од око 130 заточеника у међувремену страдала.

Јахја Синвар је један од оснивача Хамаса, а због отмице и убиства двојице израелских војника и убиства дванаест Палестинаца који су били оптужени да сарађују са Израелом осуђен је на четири доживотне робије. После 23 године у затвору, са још 1.027 палестинских затвореника 2011. је размењен за израелског војника Гилада Шалита, кога је Хамас држао у заточеништву пет година. Први шеф Шин Бета који је тражио његову ликвидацију био је Надав Аргаман, у чијим се извештајима наводило да Хамас „расте у монструма“, који представља стратешки проблем за Израел.

Синвар је, према проценама Шин Бета, после ослобађања из затвора у Израелу брзо преузео контролу над Појасом Газе, ујединио војно и политичко крило организације, те повео Хамас у низ обрачуна са израелском војском.

Права легенда је постао пошто је позирао седећи у фотељи поред рушевина куће коју су му, нешто раније, срушили Израелци. Шин Бет је, тада, проценио да ће следећа акција Хамаса бити знатно крвавија. Прошле седмице израелски специјалци су у његовој кући пронашли безмало пет милиона долара готовине, тврдећи да тај новац истовремено представља доказ о његовој корумпираности и умешаности Ирана, одакле су паре, наводно, потекле.

Обриси оваквог исхода почели су да се назиру после прошлонедељног сусрета катарског министра спољних послова са шефовима шпијуна из САД, Израела и Египта, који је одржан у Паризу са надом да би овакав приступ могао довести до истовременог ослобађања талаца и успостављања каквог чвршћег примирја.

"Мртав човек хода", како су својевремено израелске власти представиле Снивара, алудирајући на најаву којим у Америци осуђенике на смртну казну прате до губилишта, уколико преговори у Каиру резултирају каквим договором, могао би, тако, бити преформулисан у "мртав човек је одшетао".

О његовој, али и судбини стотина хиљада Палестинаца стиснутих уз границу са Египтом, покушаће да се договоре шефови шпијуна и катарске дипломате. За сваки случај, по први пут од 2012. године у Каиро је стигао и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, који је последњих месеци жестоко критиковао Израел због акција против Палестинаца.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво