Читај ми!

Папа званично дозволио свештеницима да благосиљају истополне парове

Папа Фрања званично је одобрио свештеницима да благосиљају истополне парове. У документу, који је данас објављен, наводи се да људи "који траже божју љубав и милост" не треба да подлежу "исцрпној моралној анализи".

Папа Фрања је предузео један од најконкретнијих корака у својим напорима да Римокатоличку цркву учини приступачнијом људима хомосексуалне оријентације. Наиме, дозволио је свештеницима да благосиљају парове у истополним везама.

Ново правило је издато у декларацији црквене канцеларије о доктрини, а представио га је њен префект кардинал Виктор Мануел Фернандез, који је рекао да декларација не мења "традиционалну доктрину цркве о браку", јер не дозвољава никакав литургијски обред, будући да би се то могло помешати са сакраментом венчања.

"Управо у овом контексту", написао је кардинал Фернандез, "може се разумети могућност благослова парова у нерегуларним ситуацијама и истополних парова без званичног потврђивања њиховог статуса или промене на било који начин вишегодишњег учења цркве о браку."

У уводу у декларацију, коју је потписао и одобрио папа Фрања, кардинал Фернандез је ипак признао да проширење обима онога ко може примити благослов представља "стварни развој и специфичан и иновативан допринос пасторалном значењу благослова".

"Ова нова декларација отвара врата нелитургијским благословима за истополне парове, нешто што је раније било забрањено за бискупе, свештенике и ђаконе“, рекао је свештеник Џејмс Мартин.

Ватикан је у октобру објавио папин приватни одговор на сумње конзервативних кардинала у погледу могућности благослова истополних парова. Папа Фрања је уместо тога сугерисао да су благослови могући, наизглед поништавајући ватиканску пресуду из 2021. која се оштро томе противила, тврдећи да Бог "не може благословити грех".

Иако је папа Фрања тада јасно подржао црквени став да брак може постојати само између мушкарца и жене, рекао је да би свештеници требало да врше "пастирско милосрђе" када су у питању молбе за благослов. 

петак, 21. јун 2024.
35° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије