Папа Фрања: Постоје начини да се благослове истополне заједнице

Папа Фрања рекао је, одговарајући на питања пет конзервативних кардинала који су тражили да поглавар Римокатоличке цркве афирмише црквено учење о хомосексуалности уочи великог састанка на којем ЛГБТ+ католици бити на дневном реду, да би могли да постоје начини да се благослове истополне заједнице.

Ватикан је данас објавио писмо које је папа упутио кардиналима 11. јула након што је дан раније од њих добио пет питања о овој теми, преноси АП.

У папином писму се сугерише да би се могућност за такве благослове могла проучити "ако се не мешају благослов и сакраментални брак". Ватикан сматра да је брак нераскидива заједница између мушкарца и жене и као резултат тога, дуго се противи геј браковима.

Међутим, чак је и папа Фрања изразио подршку грађанским законима који проширују правне бенефиције за истополне супружнике, а католички свештеници у неким деловима Европе благосиљају истополне заједнице без критике из Ватикана.

Одговор папе кардиналима, међутим, означава преокрет од тренутног званичног става Ватикана.

У белешци са објашњењем из 2021. године, Kонгрегација за доктрину вере је отворено рекла да црква не може да благослови геј синдикате јер "Бог не може благословити грех".

субота, 09. децембар 2023.
6° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу