Читај ми!

Трамп у Лондону покренуо тужбу, оптужио бившег агента МИ6 - тражи да се наводи из "Стиловог досијеа" прогласе лажним

Бивши амерички председник Доналд Трамп покренуо је тужбу за прикупљање података на суду у Лондону против фирме "Orbis Business Intelligence" бившег агента МИ6 Кристофера Стила, рекавши да је претрпео "значајну штету и душевну бол" због објављивања сада већ злогласног досијеа Стил у којем су поред осталог изнете тврдње о наводним везама између Кремља и његовог успеха на председничким изборима 2016. године.

Доналд Трамп, који тражи да суд наводе из досијеа прогласи лажним, рекао је да је спреман да сведочи на суђењу у Лондону, преноси Блумберг.

Досије Стил доспео је на насловне стране широм света када је процурео у јануару 2017. са наводима да је руска служба безбедности компромитовала председничку кампању.

У писаним поднесцима Трамповог правног тима је наведено је да се у досијеу износе неистините тврдње да је Трамп "имао компромитујући однос са Кремљом", као и да се упуштао у "изопачено сексуално понашање", укључујући унајмљивање проститутки у председничком апартману хотела у Москви“, пренео је Би-Би-Си.

Хју Томлинсон, који ради за бившег америчког председника, рекао је да се у досијеу такође лажно тврди да је "дао мито руским званичницима да би унапредио своје пословне интересе" и да је "учествовао у сексуалним забавама у Санкт Петербургу".

Адвокати бившег председника рекли су суду да желе да оспоре "лажне оптужбе из 2017. године" и тврде да "документ крши законе Уједињеног Краљевства о заштити података".

Компанија Кристофера Стила "Orbis Business Intelligence" наводи да није објавила поменути документ.

Од те компаније је 2016. године америчка политичка консултантска кућа затражила да припреми извештај о потенцијалном руском мешању у опште изборе у САД те године.

Напомње се да су пројекат наводно платили демократа Хилари Клинтон и други Трампови политички противници.

Би-Би-Си подсећа да је Кристофер Стил, бивши шеф одељења МИ6 за Русију, касније послао своје налазе агенцији ФБИ, британском службенику за националну безбедност и помоц́нику вишег америчког сенатора.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара