Читај ми!

Религијској групи која је индиректно умешана у атентат на Шинза Абеа прети распуштање у Јапану

Влада у Токију подноси суду захтев за укидање јапанског огранка јужнокорејске религиозне групе Унификациона црква због економског израбљивања верника. Прошле године, дугогодишњи бивши јапански премијер Шинзо Абе убијен је током говора у граду Нари, јер је атентатор, киван на Унификациону цркву, веровао да тај политичар ужива њену подршку.

Јапанска влада ће поднети суду захтев за укидање статуса религијског правног лица и распуштање Унификационе цркве, хришћанског култа јужнокорејског порекла, који је својом праксом економског искоришћавања верника проузроковао гнев у атентатору који је прошле године усмртио најважнију фигуру јапанске политике – бившег дугогодишњег премијера Шинза Абеа.

Абеа, који је на кормилу државе провео укупно девет година, у јулу прошле године у граду Нара убио је четрдесетдвогодишњи Тецуја Јамагами, бивши припадник војске, којег је по сопственом признању, на тај злочин навела помисао да је премијер Абе близак Унфикационој цркви, којој је његова мајка као донацију предала своју животну уштеђевину стечену продајом породичне куће и кроз наследство, чиме је Тецују и његовог брата гурнула у вишедеценијско сиромаштво.

Министар науке, културе и спорта Масахито Моријама на званичној конференцији за штампу у Токију образложио је одлуку владе тиме да је Унификациона црква, чији је формални назив "Породични савез за светски мир и уједињење", почев од осамдесетих година у Јапану континуирано наносила пуно штете животима људи, проузрокујући цепање породица и проблеме са менталним здрављем.

То је чинила својом безобзирном политиком тражења великих донација од верника, која је изазивала унутарње сукобе у породицама између оних који су чланови те групе и оних који нису. Мајка атентатора Јамагамија приступила је Унификационој цркви након самоубиства супруга и потом тој групи предала суму у противвредности од преко 700.000 долара.

Први покушај званичног укидање неке религиозне групе од Аум Шинрикјоа

Министар Моријама је нагласио да је држава спровела темељну истрагу у којој је испитано 170 особа, те да је Унификационој цркви поднела око 600 питања, од којих на око 100 није добила одговор.

Уколико суд прихвати тужбу владе, Унификациона црква ће у Јапану, где, по њеном сопственом тврђењу, има око 600.000 верника, изгубити статус религиозног правног лица, што значи да неће моћи да ужива пореске олакшице и друге повластице.

Мада упркос томе њени верници могу да наставе неформална окупљања, то ће имати многе конкретне последице, као што су, на пример, раскидање уговора за изнајмљивање зграда, јавних просторија и томе слично.

Унификациона црква (званично име "Породични савез за светски мир и уједињење") је хришћанска религиозна група основана у Јужној Кореји 1954. године, одмах након завршетка Корејског рата, под вођством Сун Мјунг Муна.

Она је утицајна у целој источној Азији, али и у САД, те је шире позната по одржавању масовних венчања у којима лидери групе (често насумично) одређују ко ће се с ким венчати.

Њен јапански огранак најавио је да ће пружити правни отпор и окарактерисао захтев владе за укидање статуса религијског правног лица и распуштање као непоравдани "лов на вештице".

У Земљи излазећег сунца чак 180.000 религиозних организација, храмова и светилишта има статус религијског правног лица.

У послератној историји Јапана само једној религиозној организацији је био одузет статус религијског правног лица и наређено формално распуштање – то је био хиндуистичко-будистички култ Аум Шинрикјо, који је крајем осамдесетих и у првој половини деведесетих година починио низ злочина у којима је живот изгубило 27 људи и који је кулминирао у нападу бојним отровом сарином на подземну железницу у Токију 1995. године.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се