Читај ми!

Јапан, почиње судски процес против атентатора на премијера Абеа

Пред окружним судом у Нари данас почиње процес против атентатора који је убио дугогодишњег премијера Јапана Шинза Абеа.

У јапанском граду Нари данас припремним рочиштем почиње судски процес против Тецује Јамагамија, атентатора који је убио бившег јапанског премијера Шинза Абеа.

Суђење четрдесеттрогодишњем Јамагамију, којег оптужница терети да је 8. јула прошле године ручно направљеном двоцевком усмртио шездесетседмогодишњег Абеа, биће затворено за јавност и медије.

Процес је требало да почне у јуну ове године, али је одложен како би се појачале безбедносне мере, пошто је на адресу Окружног суда у Нари била стигла сумњива кутија коју је морала да прегледа екипа полиције за уклањање експлозивних направа.

Шинзо Абе, вероватно најважнија фигура јапанске послератне политике, личност која је највише времена у историји те земље провела на највишој државној функцији, усмрћен је на улици у граду Нара током предизборног говора који је држао како би пружио подршку партијском колеги, локалном кандидату за посланика парламента.

Абе је био на челу државе у два наврата, укупно девет година. Са функције премијера повукао се 2020. године, али је као вођа убедљиво највеће фракције владајуће Либерално-демократске партије до смрти остао најутицајнији политичар у земљи.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се