Републиканци номиновали Стива Скалиса за председавајућег Представничког дома Конгреса

Републиканци у Представничком дому америчког Конгреса номиновали су Стива Скалиса за новог председавајућег, након прошлонедељне смене Кевина Макартија.

Стив Скалис је у среду победио на партијском гласању иза затворених врата. Конкурент му је био Џим Џордан, председавајући Одбора за правосуђе. Скалис је на тајном гласању добио 113, а Џордан 99 гласова.

Да би постао нови председавајући, Скалис мора да добије већинску подршку Представничког дома, који републиканци контролишу тесном већином.

"Вредно радимо на постизању јединства. Морамо да се ујединимо јер свет не чека. Очигледно, имамо још посла", рекао је Скалис новинарима у Конгресу.

Најавио је да би његов први потез као председавајућег био да закаже гласање о резолуцији којом би се јасно показало да САД стоје уз Израел у рату са палестинским Хамасом.

Скалис је до сада био лидер републиканске већине у Доњем дому Конгреса. Посланик из Њу Орлеанса тешко је рањен 2017. године, када је на њега пуцао наоружани нападач незадовољан тадашњим председником Доналдом Трампом.

Прошле недеље, Представнички дом је изгласао смену Кевина Макартија, што је први пут у историји да је Конгрес изгласао смену председавајућег.

Према Уставу САД, председавајући Представничког дома Конгреса је други по реду у сукцесији за председнички положај, после потпредседника САД. Председавајући поставља законодавне приоритете Доњег дома, контролише одборе и може утицати на агенду Беле куће.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара