Два највиша команданта пољске војске поднела оставке због тензија са министром одбране

Два највиша пољска војна команданта, начелник генералштаба пољске војске генерал Рајмунд Анджејчак и командант оперативне војне команде генерал Томаш Пјотровски поднели су оставке, саопштила је пољска војска.

Пољски медији су објавили да постоје повишене тензије између ова два висока официра и пољског министра одбране Маријуша Блашчака, преноси АП.

Блашчак је јавно критиковао Пјотровског због реакције војске на залутали руски пројектил који се у децембру прошле године срушио у једној пољској шуми без људских жртава, наводећи да га Пјотровски није обавестио о том инциденту и да војска није успела да пронађе пројектил који је касније случајно открио један цивил.

Медији наводе да министар однедавно држи Пјотровског подаље од оперативних одлука као што су јачање одбрамбених капацитета на граници са Белорусијом и евакуација Пољака из Израела након напада Хамаса.

Оставке су уследиле пет дана пре парламентарних избора, а у медијским извештајима се наводи да се двојица генерала противе употреби оружаних снага у владиној предизборној кампањи.

Одлуку о прихватању оставке доноси врховни командант, председник Пољске Анджеј Дуда, који је за данас сазвао заседање Бироа за националну безбедност са премијером и кључним министрима.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво