ИЗ ЧАСА У ЧАС

ИДФ: Приоритет је елиминисати руководеће чланове Хамаса; Бајден: Израел има дужност да одговори

Четврти дан сукоба израелске војске и Хамаса. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у Тел Авиву. Министар одбране Израела Јоав Галан поручује да та земља прелази на "потпуну офанзиву" на Газу. ИДФ саопштава је приоритет елиминисати руководеће чланове Хамаса. Амерички председник Џозеф Бајден каже да Израел има дужност да одговори на нападе. Са друге стране, Хамас је покренуо ракетни напад на израелски град Ашкелон, након што је становништву дао рок да га напусти.

Израелски министар одбране Јоав Галан наредио је "потпуну опсаду" Појаса Газе након што је тој палестинској енклави прекинуто снабдевање водом.

У међувремену, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су покренуле масивне ваздушне нападе на приобални део града Газе, гађајући десетине локација.

Из војске наводе да је завршена евакуација цивилног становништва из градова уз саму линију разграничења са Појасом Газе.

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху рекао је америчком председнику Џоу Бајдену да нема другог избора осим да покрене копнену операцију против Хамаса у Гази.

"Морамо да уђемо. Не можемо сада да преговарамо", рекао је Нетанјаху Бајдену.

Хамас прети да ће почети да убија таоце као одговор на израелске нападе у Гази који су, како наводе из те милитантне групе, изведени без упозорења.

Са друге стране, високи званичник Хамаса Муса Абу Марзук истакао је да је та организација отворена за разговоре о могућем примирју са Израелом, пошто је "остварила своје циљеве".

Палестински председник Махмуд Абас позвао је УН да хитно интервенишу како би спречиле настанак хуманитарне катастрофе због, како је рекао, "израелске агресије у Гази“.

На обе стране расте број погинулих и рањених. Више од 800 људи изгубило је живот на израелској страни, док из Газе кажу да је њихових жртава 687. У болницама је 2.600 Израелаца и 3.800 Палестинаца.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара