Нобелова награда за мир иранској активисткињи Наргес Мохамади

Норвешки Нобелов комитет одлучио је да Нобелову награду за мир за 2023. годину додели иранској активисткињи Наргес Мохамади због њене борбе против репресије над женама у Ирану, али и због промовисања људских права и слободе за све. Победа је близу, истакла је добитница признања. Мохамади се налази у озлоглашеном затвору у Техерану.

Наргес Мохамади је је једна од водећи активисткиња за људска права у Ирану која се бори за права жена и укидање затворске казне. Заменица је директора Центра за одбрану људских права, који је основала нобеловка Ширин Ебади.

Мохамади је осуђена на више затворских казни од 2011. године, а тренутно се налази у озлоглашеном затвору Евин у Техерану због "ширења пропаганде".

Берит Рајс Андерсен, у име норвешког Нобеловог комитета, изјавила је да је "режим" добитницу награде хапсио 13 пута и осудио на укупно 31 годину затвора. "Храбра борба Наргес Мохамади, имала је велику личну цену", рекла је Рајс Андерсен.

Би-Би-Си подсећа да је Награда за мир додељена иранској активисткињи, након више од годину дана од протеста у Ирану због смрти Махсе Амини у затвору.  

Слике Иранки које пркосно пале своје мараме и скандирају "жене, живот, слобода" освојиле су свет, оцењује британски јавни сервис, истичући да су власти угушиле протесте, који су потом утихнули.

"Победа је близу"

У међувремену, огласила се и Наргес Мохамади, која је навела је да је глобална подршка и признање њеном залагању за људска права чини још "одлучнијом и одговорнијом".  У саопштењу, упућеном Њујорк тајмсу, додала је да јој награда и подршка, такође, дају још више жара и наде. 

"Надам се да ће признање учинити да Иранци који протестују и залажу се за промене буду још јачи и организованији. Победа је близу", навела је Мохамади на Твитеру.

Наргес Мохамади је деветнаеста жена која је за 122 године добила награду, али и друга Иранка, после Ширин Ебади која је постала Нобеловка 2003. године. Наградом Андреј Сахаров одликована је 2018. године.

Нобелова награда, чија је вредност око милион долара, биће додељена у Ослу 10. децембра, на годишњицу смрти Алфреда Нобела. Рајс Андерсен изјавила је да се нада да ће Иран донети "исправну ослуку" и ослободити Мохамади из затвора како би могла да присуствује церемонији уручења награде.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво