Читај ми!

У Европи протести поводом годишњице смрти Махсе Амини, широм Ирана распоређене јаке безбедносне снаге

Широм Европе одржани су протести поводом годишњице смрти 22-годишње Иранке курдског порекла Махсе Амини, која је преминула у полицијском притвору у Ирану прошле године. У намери да спречи немире у Ирану, Техеран је широм земље распоредио велики број припадника безбедносних снага, а јутрос је приведен Махсин отац.

Око стотину демонстраната окупило се у Риму испед иранске амбасаде, носећи транспаренте ''Жене, живот, слобода''.

Сличне пароле и портрете Амини демонстранти су носили и у Лондону, Истанбулу и другим европским градовима.

''Важно је да цео свет почне да демонстрира на улицама јер оно што желимо јесте да изолујемо ирански режим и посебно желимо да ниједна земља нема политичке и економске споразуме са Ираном'', рекла је једна од учесница протеста у Риму, пренео је АП.

Градоначелница Париза Ан Идалго најавила је да ће један парк у престоници Француске понети Аминино име, рекавши да је она ''симбол херојског отпора у Ирану''.

У Ирану појачано распоређене снаге безбедности, приведен Махсин отац

Иранске власти су покушале да спрече да годишњица смрти Махсе Амини поново изазове протесте који су захватили земљу прошле године, након што је Амини преминула.

Јутрос је приведен њен отац након наговештаја да породица планира окупљање на гробу у сврху комеморације, саопштила је курдска група за људска права "Хенгав", пренео је АП.

"Безбедносне снаге су привеле данас Амџада Аминија и вратиле га кући пошто су му запретиле да не обележава годишњицу смрти своје кћерке", објавила је Курдистанска мрежа за људска права, преноси Ројтерс.

У центру Техерана био је велики број припадника безбедносних снага, као и у појединим местима на западу земље, где је било највише протеста прошле године.

Смрт која је узбуркала Иран и цео свет

Махса Амини је преминула прошле године под неразјашњеним околностима у полицијском притвору у Техерану након што ју је ухапсила полиција за морал због наводног неправилног ношења хиџаба.

Њена породица тврде да је Амини због последица пребијања у притвору пала у кому, након чега је одведена у притворску болницу, где је преминула после три дана.

Иранска полиција, с друге стране, тврди да је девојка умрла због здравствених проблема.

Смрт Махсе Амини изазвала је протесте који су брзо прерасли у позиве на смену иранских власти. У сукобима демонстраната и власти убијено је више од 500 људи, а приведено око 20.000, након чега су протести замрли почетком ове године.

Техеран је за протесте окривио САД и друге стране силе.

САД и Британија увеле нове санкције Ирану

Уочи годишњице смрти Махсе Амини, САД и Британија увеле су јуче нове санкције Ирану.

"Трагична и бесмислена Махсина смрт у притвору такозване иранске 'моралне полиције' изазвала је демонстрације широм Ирана које су наишле на неописиво насиље, масовна хапшења, системске прекиде интернета и цензуру коју је увео ирански режим", навео је амерички државни секретар Ентони Блинкен у саопштењу.

Блинкен је истакао да ће САД наставити да предузимају одговарајуће мере, заједно са својим међународним партнерима, како би позвали на одговорност оне који гуше људска права Иранаца.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара