Читај ми!

Габон отворио границе три дана после пуча

Габон је данас поново отворио границе, три дана након пуча којим је свргнут председник Али Бонго, саопштио је портпарол војске.

Портпарол војске Габона саопштио је на националној телевизији да су отворене копнене, поморске и ваздушне границе због очувања владавине права, добрих односа са суседима и свим државама света, и поштовања међународних обавеза, преноси Ројтерс.

Официри војске на челу са генералом Брисом Олигуи Нгуемом преузели су власт у среду и ставили Бонга у кућни затвор, окончавши тако 56-годишњу владавину породице Бонго.

На место шефа државе дошао је генерал Нгуема.

Пуч у Габону је осми у Западној и Централној Африци за три године, а изазвао је страховања да би их могло бити још, наводи Ројтерс.

Лидери пуча у Габону нашли су се под притиском међународне заједнице да поново успоставе цивилну владу, али су синоћ саопштили да неће журити да одрже изборе.

Ситуација у Габону је мирна, а нико од око 30 грађана Србије у тој земљи није тражио евакуацију, рекао је за Радио Београд 1 амбасадор Србије у Анголи Милош Перишић који је задужен за Габон на нерезидентној основи. 

недеља, 02. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије