Читај ми!

Ноћ када је војска у Габону преузела власт – из угла Момире Радуновић

Момира Радуновић је почасни конзул Габона у Србији. Она се случајно затекла у тој земљи у тренутку када је извршен државни удар. Истиче да је ситуација мирна, а разлоге за пуч види у вишедеценијској ауторитарној владавини породице Бонго.

Момира Радуновић већ 44 године живи и ради у Габону. Њен отац је у ту земљу стигао преко "Енергопројекта", у време када је доста југословенских фирми радило у Африци и када су биле, како она каже, на цени.

У разговору за Радио Београд описала је шта се дешавало те ноћи када је дошло до државног удара.

"Избори су одржани 26. августа. Када је завршено пребројавање гласова, све је било спремно да на телевизији објаве да је изборе добио Али Бонго. У том моменту војне снаге, директор војног кабинета председника се умешао са неколицином официра и рекао је да су резултати фалсификовани и да се избори за сада поништавају, као и да ће он са својом групом преузети власт", навела је Радуновићева.

Истиче да се испоставило да је баш он врло близак рођак Али Бонга и да је често био уз њега.

"Међутим, мислим да је овом народу који 55 година живи под Бонговом фамилијом било доста. У суботу увече сви смо били у неизвесности, пре тога је уведен полицијски час, од 6 увече до 6 ујутру, укинут је интернет, нисмо имали никакве везе са светом. Чак и локалне СМС поруке нисмо могли да шаљемо, ја сам углавном гледала телевизије као што су Африка 24, француски ТВ5, Би-Би-Си. Онда су се појавили пучисти на радио-телевизији која се налази у самом председништву", објашњава Момира Радуновић.

Тада су почели да објашњавају шта се десило – да су одмах донели одлуку да избор председника неће признати, а да се за прелазног председника проглашава бригадни генерал Брис Олигви.

"Данас су тражили да се у понедељак сазове седница Уставног суда, како би биле промењене неке одлуке које је донео бивши председник непосредно пре избора, одлуке које су њему ишле у прилог", навела је Радуновићева.

Славље Габонаца

Момира Радуновић сматра да је интересантно што су се и опозиција и војска удружиле и стале иза Олигвија.

"Тада су се Габонци растрчали по Либрвилу са заставама и почели да славе. Њима је досадила та дуга владавина. Ово није монархија, а већ су кружиле гласине да садашњи председник спрема свог сина да наследи његов положај", истакла је она.

Пучисти су се затим појавили опет на телевизији са неколико објава, као на пример да се укида полицијски час и да се обнавља интернет саобраћај. Олигви је рекао да ће он предводити ту транзицију.

"Да напоменем да је необично што за време избора није било ниједног страног посматрача. Изгледа као да се све дуго спремало. Није било никаквих немира", навела је Радуновићева.

Нико се није умешао, нико није интервенисао

На питање може ли се пуч у Габону посматрати као део тренда у последње две-три године у Африци, где некадашње колоније желе да прекину однос зависности према бившим метрополама, Радуновићева каже да је Брис Олигви изјавио да је Француска о свему обавештена.

"Француска није извршила никакву интервенцију, иако они овде имају доста интереса. Али нико није реаговао, нити се мешао, иако имају велику војну базу. За ових неколико дана, похапсили су све ближе сараднике бившег председника, укључујући и његов жену и сина који су углавном водили главну реч, пошто је председник пре две године имао мождани удар. Појавили су се и снимци заплене велике количине готовог новца у његовим резиденцијама. Олигви је рекао да ће настојати да тај новац врати у привреду, а што се тиче међународних односа, поменуо је да могу да се обрате и другим земљама за помоћ, а не само Француској", истакла је Момира Радуновић.

Каже да је разговарала са неколицином држављана Србије који су у Габону.

"Доста њих је овде боравило са породицама и децом, али су многи отишли на годишње одморе још раније, јер се знало да ће бити избори. То су исто урадили сви други. Требало је и ја да путујем на одмор, па се тако десило да сам морала из неких других разлога да останем. Сада је свима мало лакше. Војска, опозиција и цивили се лепо слажу и то је врло позитивно", закључила је Момира Радуновић.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије