Читај ми!

Нова оптужница против Трампа због покушаја да поништи изборе – један од оптужених и Руди Ђулијани

Велика порота у америчкој савезној држави Џорџији подигла је оптужницу против бившег председника САД Доналда Трампа због покушаја да поништи свој пораз од демократе Џозефа Бајдена на председничким изборима 2020. године. Трамп све негира, тврди да су оптужбе против њега политички мотивисане, да ће оптужница против њега бити једна од најстрашнијих злоупотреба моћи у историји САД. Тужиоци су подигли оптужницу од 98 страна против Трампа и његових сарадника, међу којима је и Рудолф Ђулијани.

То је четврта кривична пријава против Доналда Трампа и друга којом се терети да је покушао да промени резултате гласања 2020. године.

Оптужбе које је подигла окружна тужитељка округа Фултон Фени Вилис нове су у низу пријава против Трампа, који је фаворит у трци за републиканску председничку номинацију за изборе 2024. године.

Тужиоци су подигли оптужницу од 98 страна против Трампа и његових сарадника у 41 тачки, укључујући и оптужбе за фалсификовање и рекетирање.

Поред Трампа, оптужено је још 18 особа, укључујући бившег Трамповог шефа кабинета Марка Медоуза, као и адвокате Рудија Ђулијанија и Џона Истмана.

У оптужници се помиње 30 других саучесника, иако нису именовани нити оптужени.

Оптужба се односи на телефонски позив од 2. јануара 2021. године у којем је Трамп вршио притисак на члана Представничког дома Џорџије Бреда Рафенспергера да "пронађе" довољно гласова како би преокренуо резултат избора у тој држави, где је Трамп изгубио са малом разликом.

Рафенспергер је то одбио. На веб-сајту суда округа Фултон било је објављено да је Трамп, између осталог, оптужен за уцену државних званичника, заверу за давање лажних изјава и захтевање од једног званичника да прекрши своју заклетву.

У округу Фултон биле су јаке мере безбедности око суднице у центру Алтанте, а окупио се и велики број новинара.

"Трамп и остали оптужени имају рок до петка, 25. августа, у подне да се предају, иначе ће бити ухапшени", рекао је Вилисова.

Рекла је да ће суђење за свих деветнаесторо оптужених бити обједињено.

Протекле две и по године, окружна тужитељка Фани Вилис истраживала је како је Трамп са сарадницима покушавао да утиче на резултате у Џорџији, где га је малом разликом победио демократа Џо Бајден.

Трамп негира оптужбе

Бивши амерички председник Доналд Трамп оптужбе. Тврди да су политички мотивисане, наводећи да ће оптужница против њега бити једна од најстрашнијих злоупотреба моћи у историји САД.

Најновији случај само је још један у низу изазова за Доналда Трампа, који се бори да поново буде изабран за председничког кандидата републиканаца на изборима који ће бити одржани наредне године.

Пре неколико месеци у Њујорку против Трампа подигнута оптужница по 34 тачке којом се терети за фалсификовање пословних докумената да би прикрио новац који је уплаћен порно-глумици Сторми Данијелс како би ћутала о њиховој афери.

Сумњичи се да је током кампање за председничке изборе 2016. године потплатио две жене како не би обелоданиле да су наводно имале аферу с њим.

Судија државног суда на Менхетну Хуан Мерчан одредио је да се 25. марта 2024. Трамп појави пред судом.

Оптужбе за поверљива документа

Иначе, против бившег америчког председника води се још једна истрага. Трамп се јуна 2023. изјаснио се да није крив пошто је пред поротом у Мајамију оптужен за незаконито задржавање поверљивих докумената јер је напустио функцију 2021. и за ометања спровођења правде.

Између осталог, оптужен је за држање тајних докумената америчке националне безбедности.

Доналд Трамп је први бивши председник у америчкој историји који је оптужен за кривично дело.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара