Читај ми!

Суђење Трампу почиње у марту 2024. на пола његове председничке трке

Бивши председник Америке, Доналд Трамп, појавио се на суду у Њујорку, путем видео-позива, први пут од када се прошлог месеца изјаснио да није крив за 34 кривична дела која му се оптужницом стављају на терет. У оптужници, тужиоци терете Трампа да је "фалсификовао криминалну пословну документацију како би од гласачке јавности током председничких избора 2016. прикрио криминално понашање".

Доналд Трамп је путем видео-позива саслушао наредбе које му је прочитао судија Хуан Мерчан, а који се односе на заштиту доказа, којима му се забрањује јавно обелодањивање истих. Те доказе ће канцеларија окружног тужиоца Менхетна предати његовим адвокатима.

Судија државног суда на Менхетну Хуан Мерчан је такође одредио 25. март 2024. као датум када ће се бивши председника САД Доналд Трамп појавити пред судом због оптужби да је фалсификовао пословну документацију да би прикрио новац који је уплаћен да би порно глумица Сторми Данијелс ћутала о њиховом контакту.

До тада ће најмање 25 држава већ одржати своје председничке изборе, на основу тренутно заказаних датума.

Адвокат Трампа је рекао судији да је Трамп "водећи кандидат" у председничкој трци и да је "забринут да су његова права из првог амандмана нарушена".

Судија је одговорио да директива не би требало да утиче на његову способност да се кандидује.

"Он је слободан да води кампању и чини све што не крши ред", рекао је судија.

Шта ако Трамп прекрши наредбе суда

Уколико оптужени прекрши услове било ког налога издатог како би се докази заштитили, грађани могу тражити покретање кривичног гоњења за кривично дело непоштовање суда у другом степену, наводи се из канцеларије тужиоца у судском поднеску прошлог месеца.

Трампови адвокати су у судским поднесцима тврдили да је наредба о заштити доказа "екстремно рестриктивна" и да би оно што тужиоци предлажу "била без преседана хајка на водећег кандидата за председника Сједињених Држава".

Али судија Мерчан је раније овог месеца донео одлуку о овом питању у корист тужиоца. У његовом налогу се наводи да свако ко има приступ доказима које државни тужиоци предају Трамповом тиму "неће копирати, ширити или откривати" материјал трећим лицима, укључујући платформе друштвених медија, "без претходног одобрења суда".

На питање судије да ли има копију доказа, Трамп је рекао: "Да, господине" и признао да их је прегледао са својим адвокатом.

Мерчан је такође изузео Трампа из ове наредбе, рекавши да му је дозвољено да прегледа осетљиве материјале само у присуству својих адвоката и "неће му бити дозвољено да копира, фотографише, транскрибује или на други начин независно поседује материјале за ограничену дистрибуцију".

Тужиоци из канцеларије окружног тужиоца Менхетна Алвина Брега тврдили су да је налог био неопходан делимично због "Трамповог вишеструког јавног линчовања два сведока његовог случаја, бившег Трамповог адвоката Мајкла Коена и звезде филмова за одрасле Сторми Данијелс".

Говорећи о оптужници, Трамп је рекао да је реч о политичком прогону и мешању у изборе "на највишем забележеном нивоу у историји", наговестивши да неће одустати од трке за председника САД 2024. године. Прошлог месеца, Трамп изјаснио да није крив по 34 тачке оптужнице за фалсификовање пословних записа. Поручио је да је невин.

Керолова најавила је да ће повећати свој одштетни захтев

Раније данас, колумнисткиња Џин Керол најавила је да ће повећати свој одштетни захтев у првом од два процеса за клевету, које је покренула против Трампа.

Навела је да ће затражити најмање још 10 милиона долара додатне одштете, због коментара које је бивши амерички председник изрекао на Си-Ен-Ену након што га је порота прогласила одговорним за сексуално злостављање.

Савезна порота на Менхетну је 9. маја донела одлуку да је Трамп сексуално злостављао Керолову 1990-их, а потом је и оклеветао у октобру 2022. године.

Порота му је наложила да плати Кероловој пет милиона долара одштете, али Трамп је уложио жалбу на пресуду и изјавио да су тврдње Керолове "потпуна превара".

Доналд Трамп је први бивши председник у америчкој историји који је кривично оптужен.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво