Читај ми!

Рон Десантис - главни Трампов ривал, ушао у трку за председничког кандидата републиканаца

Гувернер америчке савезне државе Флорида Рон Десантис предао је Федералној изборној комисији документа којима се пријављује за председничку номинацију Републиканске странке.

Рон Десантис ће вечерас објавити кандидатуру током разговора са извршним директором те компаније Илоном Маском.

Маск је ретвитовао новинара кабловске мреже Фокс њуз који је пренео да ће Десантис објавити кандидатуру током интервјуа у среду увече по локалном времену.

Маск је потврдио да ће присуствовати виртуелној конференцији, чији домаћин је дневник Вол стрит џурнал, али је рекао да то не представља подршку Десантису.

"У ово време не планирам да подржим било ког кандидата, али сам заинтересован да Твитер буде нека врста простора за разговор", рекао је Маск.

Међутим, Маск је у новембру твитовао да ће га подражати ако се буде кандидовао за председника за изборе 2024.

Главни Трампов ривал унутар Републиканске странке

Рон Десантис се сматра главним Трамповим ривалом унутар Републиканске странке, иако неки доводе у питање његову спремност за највиши ниво политике у САД.

Гувернер Флориде важи за једног од најјачих кандидата републиканаца у њиховом настојању да преузму Белу кућу од демократе Џозефа Бајдена, који ће у време избора имати 81 годину.

Четрдесет четворогодишњи Десантис тренутно обавља други мандат на положају гувернера Флориде, после убедљиве победе на изборима у новембру

Десантис и Трамп су били блиски савезници током мандата бившег председника у Белој кући.

Кад је Доналд Трамп однео победу на председничким изборима одржаним 8. новембра 2016. године, победивши противкандидаткињу из Демократске странке, Хилари Клинтон, Рон Десантис је био међу његових најгласнијим присталицама, да би следеће године добио његову подршку и кандидовао се за гувернера Флориде.

Трамп, је прошле године, рекао да је гласао за Десантиса за још један мандат на месту гувернера. Али је са друге стране поручио Десантису да се не кандидује на председничким изборима 2024. године уз речи да ће ако то ипак учини, имати да каже, не тако лепе ствари о њему. 

Он је тада рекао америчкој мрежи Фокс њуз да гувернер Флориде треба да остане ван трке.

Према последњим анкетама, Доналд Трамп има већу подршку републиканских бирача.

Ко је Рон Десантис?

Рон Десантис је рођен 1978. на Флориди, у Џексонвилу. У младости је био истакнути кошаркаш, а тим спортом је наставио да се бави и на Јејлу где је дипломирао историју, а потом и право на Харварду.

Америчкој морнарици прикључио се 2004. и био је у Ираку као правни саветник команданта мисије "фока" и носилац је војних медаља. Активну дужност је напустио 2010, кад се оженио новинарком Кејси Блек са којом има троје деце.

Служио је и као федерални тужилац где је гонио и осуђивао предаторе на децу. Изабран је у Конгрес 2012. где се до 2018. залагао се за ограничења конгресних мандата и помагао у доношењу реформи у Управи за ветеране са нагласком на ментално здравље.

Канцеларију гувернера преузео је 2019. и убрзо подигао прашину у јавности својим контроверзним политикама.

Међу њима се посебно истичу мере донете током пандемије ковида, кад је укинуо ристрикције знатно раније од других гувернера.

Током пандемије коронавируса, Десантис је постао национално лице отпора ношењу маски и обавезној вакцинацији, а оштро је критиковао и водећег америчког епидемиолога, доктора Ентонија Фаучија

Иако су многи предвиђали црне последице, стопа смрти на Флориди (преко 75.000 људи) била је у националном просеку док се економија државе котирала боље од многих других.

Његов гувернерски мандат обележило је и усвајање закона који ограничава дискусију о  ЛГБТ питањима у школама и свађа са "Волт Дизнијем" око тог закона.

Што се тиче абортуса, важне теме овогодишњих избора за Конгрес, Десантис је у априлу потписао закон којим се ова процедура брани након 15 недеља трудноће.

Председнички кандидат Републиканске странке, који ће бити познат у првој половини наредне године, биће ривал Бајдену на изборима 5. новембра 2024. године.

Републиканци критикују 80-годишњег Бајдена да је окренуо земљу превише улево и да не успева да изађе на крај са инфлацијом, имиграцијом и криминалом.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво