Читај ми!

Саркозију није усвојена жалба, носиће наногицу годину дана

Некадашњем француском председнику Николи Саркозију у Апелационом суду у Паризу одбачена жалба на пресуду из 2021. године за корупцију и трговину утицајем и потврђена казну од три године затвора,

У пресуди је наведено да су две године суспендоване и да ће Саркози носити електронску наногицу, уместо да иде у затвор годину дана.

Саркози је 2021. осуђен на три године затвора, укључујући две условно, због покушаја да утиче на судију у одвојеном случају 2014.

Забрањено му је обављање јавних функција на три године.

То је један од бројних случајева корупције у које је умешан бивши председник, који је негирао оптужбе.

Шездесетседмогодишњи бивши лидер Уније за народни покрет је и први некадашњи француски председник који је осуђен на затворску казну. Његов бивши ментор Жак Ширак 2011. године осуђен на две године условне затворске казне у случају фиктивних послова у Паризу.

Назире се и трећи судски процес

Саркозију ће на јесен поново бити суђено у жалбеном поступку у случају "Пигмалион", а прети му и треће суђење јер је Канцеларија државног тужилаштва за финансијске злочине је у четвртак затражио преиспитивање случаја сумње да је његова кампања 2007. године била финансирана из Либије.

Нижи суд је 2021. прогласио Саркозија кривим за покушај да подмити судију након напуштања функције и да је трговао утицајем у размену за поверљиве информације о истрази о финансијама за његову кампању 2007. године.

Никола Саркози служио је као председник Француске од 2007. до 2012. године.

Водио је оштру политику против миграната и настојао да реформише француску економију у сенци глобалне финансијске кризе.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара