Читај ми!

Затворена биралишта у Турској

Грађани Турске гласали су на председничким и парламентарним изборима који се сматрају једним од најзначајних у стогодишњој историји модерне Турске. Према турском закону, објављивање било каквих резултата је забрањено до 21 сат по локалном времену, преноси Гардијан.

Право гласа има више од 64,1 милион грађана Турске.

Турци су за новог председника бирали између актуелног шефа државе и лидера Партије правде и развоја Реџепа Тајипа Ердогана, главног опозиционог кандидата из редова Републиканске народне странке Кемала Киличдароглуа и бившег посланика ултрадесничарске партије Синана Огана.

Мухарем Инџе, још један председнички кандидат, повукао се из трке у четвртак.

Истраживања јавног мњења показују да се Ердоган суочава са највећим изазовом током своје политичке каријере и да лидер опозиције Киличдароглу води у предизборним анкетама.

Ако ниједан од кандидата не освоји више од 50 одсто гласова бирача на председничким изборима, двојица кандидата са највише гласова одмериће снаге у другом кругу, који ће бити одржан 28. маја.

На парламентарним изборима за гласове бирача бориће се 24 политичке странке и 151 независни кандидат.

Избори се одржавају три месеца након катастрофалног земљотреса на југоистоку Турске у којем је погинуло више од 50.000 људи, а многи грађани у провинцијама погођеним земљотресом изразили су огорчење због споре реакције Анкаре.

Изазов за нову владу биће и економија која клизи ка дубокој кризи због пораста трошкова живота, али и због непредвидивог спољнополитичког курса Ердоганове Турске.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво