Читај ми!

Локални избори у Турској – градоначелници Истанбула и Анкаре прогласили победу

Актуелни градоначелник Истанбула и кандидат опозиционе Републиканске народне партије Екрем Имамоглу прогласио је победу на локалним изборима, пошто је освојио више од 50 одсто гласова. Мурат Курум, кандидат АК партије Реџепа Тајипа Ердогана, освојио је 40,28 процената. У Анкари, актуелни градоначелник Мансур Јавас и такође кандидат опозиционе ЦХП, прогласио је победу.

Грађани Турске данас су гласали за градоначелнике, начелнике округа и друге локалне званичнике који ће обављати функције у наредних пет година, укључујући руководства у Истанбулу, Анкари и Измиру.

Главне конкурентске странке су владајућа Партија правде и развоја (АК) председника Реџепа Тајипа Ердогана, главна опозициона Републиканска народна партија (ЦХП), Партија националистичког покрета (МХП), Добра странка и Народна демократска партија (ДЕМ странка).

Актуелни градоначелник Истанбула и кандидат Републиканске народне партије Екрем Имамоглу прогласио је победу на изборима за градоначелника у највећем граду у земљи.

Хабертурк преноси да, на основу 89,5 одсто процената обрађених гласачких кутија, Имамоглу има подршку 50,82 одсто бирача.

Кандидат владајуће странке председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Партије правде и развоја (АК), бивши министар Мурат Курум има 40,28 одсто гласова.

Имамоглу је изјавио да је "веома срећан" због првих резултата избора.

И актуелни градоначелник Анкаре, такође кандидат опозиционе Републиканске народне партије, Мансур Јавас је прогласио победу на изборима за првог човека главног града Турске.

На основу 79,8 одсто обрађених гласова, Јавас води са 59 одсто, према 32,65 процената, колико је освојио Тургут Алтинок, ривал из Ердоганове Партије правде и развоја.

Ердоган покушава да врати Истанбул, опозиција да се опорави од пораза

Председник Ердоган покушава да поврати контролу над Истанбулом од свог главног ривала Екрема Имамоглуа, док опозиција настоји да ојача своју политичку позицију после пораза на председничким изборима прошле године, наводи Ројтерс.

Градоначелник Истанбула Имамоглу је Ердогану и његовој АК партији на локалним изборима 2019. године задао највећи изборни ударац за две деценије владавине Турском.

Данашњи избори би могли да ојачају Ердоганову контролу у земљи или да сигнализирају надолазеће промене, јер би победа Имамоглуа у Истанбулу ојачала и очекивања да ће он постати будући национални лидер, наводи Ројтерс.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво