Читај ми!

Ердоган после пораза у Истанбулу и Анкари: Ови избори нису крај, већ прекретница

Опозициона турска Републиканска народна партија (ЦХП) и њени кандидати за градоначелнике победили су у кључним градовима попут Истанбула, Анкаре и Измира. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поручио је да локални избори на којима је његова Странка правде и развоја изгубила у Анкари и Истанбулу нису крај, већ "прекретница".

На више од 206.000 бирачких места широм Турске, учестовало је око 63 милиона грађана. Кандидати су били из 34 политичке странке. Главне конкурентске странке су владајућа Партија правде и развоја и главна опозициона Републиканска народна партија. Подршку су добиле и Партија националистичког покрета, Добра странка и Народна демократска партија.

Актуелни градоначелник Истанбула и кандидат Републиканске народне партије Екрем Имамоглу, прогласио је победу на изборима за градоначелника у највећем граду у земљи. Каже и да је његова странка победила не само у Истанбулу већ и у Анкари, Измиру, Адани.

"Грађани су заиста показали наклоност и поверење и та слика 'веома радује'", каже Имамоглу.

"Према нашим подацима, имамо резултате 96 одсто гласова. Са разликом од нешто више од милион гласова, водимо у Истанбулу. Можемо рећи да нам је 16 милиона становника Истанбула дало овлашћење да водимо град у новој ери", навео је Имамоглу.

За турског председника Реџепа Тајипа Ердогана ово су били историјски избори, истакавши да је демократија још једном показала своју зрелост.

"Воља нације се манифестује на бирачким листићима. Нација је пренела своју поруку политичарима. Ово није крај, већ прекретница. Наша нација је пренела своје поруке политичарима. Победник ових избора су наша демократија и национална воља", нагласио је Ердоган.

Турски грађани су бирали градоначелнике, начелнике округа и локалне званичнике који ће обављати функције у наредних пет година.

Ердоган би, пишу аналитичари, требало да оде у пензију за четири године, јер се, према Уставу, не може поново кандидовати за председничку функцију.

Међутим, спомиње се могућност измене Устава, како би се председнику омогућио још један мандат.

Медији наводе и да турски локални избори показују у којем смеру би систем у Турској могао да се развија у наредним годинама.

Истичу да Ердоган овим изборима желео да ослаби или да се потпуно реши могућих конкурената за председничке изборе 2028. године.

Турска агенција Анадолија објавила је и делимичне званичне извештаје који показују да главна опозициона странка води и у великим градовима као што су Измир, Бурса, Анталија и Адана.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво