Читај ми!

Нови дипломатски инцидент између Француске и Италије око миграната

Нове тензије између две земље настале су када је француски министар унутрашњих послова Гералд Дарманин изјавио да је италијанска премијерка Ђорђа Мелони неспособна да реши проблеме са мигрантима. Потом је министар иностраних послова Италије Антонио Тајани отказао посету Паризу због „неприхватљивих увреда".

Нови дипломатски инцидент између Француске и Италије око миграната Нови дипломатски инцидент између Француске и Италије око миграната

Нови дипломатски инцидент између Француске и Италије избио је поново због миграната неколико дана пошто је француска влада изјавила да ће послати 150 полицајаца и војску на границе са Италијом не би ли контролисала нелегални улазак миграната у Француску.

Гералд Дарманин, министар унутрашњих послова Француске, у четвртак 4. маја је изјавио да је „Мелони, на челу владе екстремне деснице коју су изабрали пријатељи Ле Пенове, потпуно неспособна да реши проблем са мигрантима због чега је била изабрана".

Шеф француске полиције Дарманин додаје: „Имамо велики прилив миграната, изнад свега малолетника на југу Француске. Тунис је у таквој политичкој ситуацији која их наводи да се крећу, изнад свега преко Италије а та земља је неспособна да се суочи са тим притиском. Мелони је баш као Ле Пен изабрана јер је говорила „видећете ово, видећете оно" а оно што ми видимо јесте да се имиграција не зауставља и да само расте. Италија је у великој мигрантској кризи".

Влада Емануела Макрона страхује да ће мигранти који стижу на италијанске обале преко полуострва стићи до Француске што они никако не желе. Влада је такође морала да одложи одлуку о новом закону о имиграцији јер није било довољног броја гласача у Парламенту.

Италијански министар иностраних послова Антонио Тајани изјавио је да неће отићи у Париз где је требало да се сретне са министарком Катрин Колоња.

"Увреде које је изговорио министар Гералд Дарманин су неприхватљиве. То није дух којим би требало да се суочимо са заједничким европским проблемима" – написао је италијански министар на свом Твитер профилу.

После дипломатске кризе у новембру 2022. године због случаја брода невладине организације СОС Медитеран Ocean Viking, односи између влада из Рима и Париза су се поправили. Управо је Дарманин примио министра унутрашњих послова Италије, Марија Пјантедозија, те је поред посете Тајанија, сада отказане, требало да два министра заједно оду у Тунис.

Након што је италијански министар отказао пут у Париз, министарка спољних послова Француске Катрин Колоња је објавила ноту у којој пише:

„Тема имиграната је проблем којим би требало да се баве све земље Европске уније јер само уз миран дијалог и консултације можемо да будемо успешни и ефикасни. Односи Француске и Италије се базирају на узајамном поштовању, како наших земаља тако и наших влада. Француска влада жели да сарађује на солидаран начин са Италијом не би ли се заједно суочили са заједничким изазовом а то је изузетно брзо увећање броја имиграната који долазе из Централног Медитерана."

Премијерка Елизабет Борн тражи од Елизеа да допусти одлазак 150 полицајаца и војника на границу са Италијом што никако не представља „дух европске солидарности" јер Макронова влада тврди да је на њима много већи терет када су мигранти у питању у односу на Италију, наиме у Француској, по њиховим наводима уточиште налази 120 685 странаца док их је у Италији 53 610.

Италијанска тајна служба је проценила да би наредних седмица ка Италији са обала Либије могло да крене чак 685 000 миграната, пишу италијански медији.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво