Од поноћи стала Немачка, заустављен саобраћај због штрајка запослених

У Немачкој масовни штрајк. Према најавама синдиката железничара, запослених у саобраћају и синдиката услужних делатности стаће готово све - возови, градски превоз у седам од 16 покрајина, а од аеродрома радиће једино у Берлину.

Највећи штрајк у последње три деценије у Немачкој оставиће милионе људи без уобичајеног превоза. 

Немачки синдикати позвали су хиљаде запослених на штрајк, захтевајући веће плате због поскупљења и боље услове рада за око 2,7 милиона запослених у јавном сектору и саобраћајним делатностима. 

У седам од 16 немачких покрајина градски превоз не ради. Једини изузетак у Немачкој је град Берлин у се којем авио-саобраћај обавља и упоредо и регуларан градски саобраћај.

Овде се говори о такозваном мегаштрајку, будући да два синдиката заступају око 2,7 милиона запослених, углавном у саобраћајном сектору, али и у сектору услуга.

Један синдикат тражи 12,6 посто повећање плата, односно да то месечно буде у износу од 650 евра у бруто износу, док други синдикат тражи повећање од 10,5 одсто – око 500 евра бруто већу месечну плату својих запослених.

Овај штрајк коинцидира са почетком преговора са послодавцима који почињу данас и трајаће до среде. Уколико ти преговори не буду успешни, може се очекивати да ће се нови штрајкови десити 24. и 25. априла.

С друге стране, немачка влада не жели, како каже, да се уплиће у преговоре између послодаваца и синдиката, тако да се за сада не очекује никаква специјална реакција и помоћ послодавцима по том питању.

Више од половине становништва сматра да је штрајк оправдан. У Немачкој је годинама ретка и мала повећања плата се оправдавана тиме да је нинфлација ниска и да плате морају да прате раст инфлације, која скоро и да није постојала протеклих година.

Прошле године и ове године када је инфлација скоро дошла до двоцифреног броја послодавци су дошли под притисак да испуне то своје обећање.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво