Блинкен: Кина пажљиво прати како свет реагује на рат у Украјини

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да Кина пажљиво прати како Вашингтон и свет реагују на руску инвазију на Украјину, чији се утицај, како је навео, осећа у Азији.

Блинкен: Кина пажљиво прати како свет реагује на рат у Украјини Блинкен: Кина пажљиво прати како свет реагује на рат у Украјини

После сусрета кинеског и руског председника Си Ђинпинга и Владимира Путина у Москви, Блинкен је нагласио да би, ако би Русији било дозвољено да некажњено напада свог суседа, то "отворило Пандорину кутију за потенцијалне агресоре и довело до сукоба", пренео је Ројтерс.

"Улози у Украјини превазилазе Украјину и мислим да имају велики утицај на Азију, на пример", рекао је Блинкен, напомињући да су Јапан и Јужна Кореја главне присталице Украјине у том сукобу.

Сукоб у Украјини довео је до дебата о томе како ће рат утицати на кинеско војно сагледавање ситуације у вези са Тајваном, самосталну осртвску државу коју Пекинг види као суверену кинеску територију.

"Мислим да ако Кина ово посматра, а они то посматрају веома пажљиво – извући ће поуке о томе како се свет окупља или не, да би се супротставио овој агресији", рекао је Блинкен говорећи на пододбору Сената за апропријације.

Председници Русије и Кине поздравили су се као "драги пријатељи" и приликом сусрета али и на растанку и разговарали о предлозима Кине за решење украјинског сукоба. Блинкен је рекао да је политичка и материјална подршка Кине Русији у супротности са интересима Вашингтона, али је додао да Вашингтон још није видео доказе да Пекинг Москви пружа значајнију помоћ за рат.

 

среда, 07. јун 2023.
18° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено