Блинкен: Кина пажљиво прати како свет реагује на рат у Украјини

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да Кина пажљиво прати како Вашингтон и свет реагују на руску инвазију на Украјину, чији се утицај, како је навео, осећа у Азији.

Блинкен: Кина пажљиво прати како свет реагује на рат у Украјини Блинкен: Кина пажљиво прати како свет реагује на рат у Украјини

После сусрета кинеског и руског председника Си Ђинпинга и Владимира Путина у Москви, Блинкен је нагласио да би, ако би Русији било дозвољено да некажњено напада свог суседа, то "отворило Пандорину кутију за потенцијалне агресоре и довело до сукоба", пренео је Ројтерс.

"Улози у Украјини превазилазе Украјину и мислим да имају велики утицај на Азију, на пример", рекао је Блинкен, напомињући да су Јапан и Јужна Кореја главне присталице Украјине у том сукобу.

Сукоб у Украјини довео је до дебата о томе како ће рат утицати на кинеско војно сагледавање ситуације у вези са Тајваном, самосталну осртвску државу коју Пекинг види као суверену кинеску територију.

"Мислим да ако Кина ово посматра, а они то посматрају веома пажљиво – извући ће поуке о томе како се свет окупља или не, да би се супротставио овој агресији", рекао је Блинкен говорећи на пододбору Сената за апропријације.

Председници Русије и Кине поздравили су се као "драги пријатељи" и приликом сусрета али и на растанку и разговарали о предлозима Кине за решење украјинског сукоба. Блинкен је рекао да је политичка и материјална подршка Кине Русији у супротности са интересима Вашингтона, али је додао да Вашингтон још није видео доказе да Пекинг Москви пружа значајнију помоћ за рат.

 

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара